Vincio Wonen in Hoensbroek heeft afgelopen 1,5 jaar meegedaan aan het MKW-traineeship. We vragen directeur-bestuurder Sjraar Canjels naar zijn ervaringen met het MKW-traineeship. De inschrijving van de derde lichting (2024/2025) is geopend tot eind augustus.

Waarom wilde jullie meedoen met het MKW-traineeship?
We hebben altijd veel stagiaires gehad en hadden gehoord van het MKW-traineeship. Het leek ons interessant omdat het traineeship meer is toegespitst op de corporatiewereld en dan ook nog de kleinere corporaties. Daarnaast hebben de trainees net een studie afgerond waarmee je ook goed aan de slag kan in een corporatie. Het kwam ook door onze behoefte aan ondersteuning op het gebied van strategie. Daarom hebben we gezocht of het MKW-traineeship bij ons past.

Wat heeft je het meest verrast in het hebben van een trainee?
De snelheid waarmee trainees informatie opnemen is indrukwekkend. Ze zijn snel ingewerkt en voelen zich snel thuis. Het geeft ook een verandering in de dynamiek van je organisatie. Ze zijn enthousiast. Leggen de vinger regelmatig op de zere plek en dat is fijn. Je moet ze daarvoor wel de ruimte en positie geven. Dan neem je je trainee serieus en kan zij/hij zich ook ontwikkelen.

Wij hebben de trainee in de eerste periode ook heel breed laten meelopen. Ga eens mee naar een gemeenteraadsvergadering en zie wat daar gebeurd. Of als toehoorder van een strategische sessie. Welke krachten spelen er en zie wat er gebeurd.

Wat betekent de komst van een trainee voor jou als bestuurder?
Trainees brengen een stuk verbreding in de organisatie. Ze dragen nog niet de last mee van het verleden en in hun hoofd hebben ze nog meer ruimte om verder te kijken dan naar het voor de hand liggende. We zijn, en ik dus ook, toch nog veel druk met de waan van de dag. Een moment van reflectie en echt naar buiten kijken gunnen we onszelf nog niet zo vaak. Trainees helpen daarbij, hebben andere ideeën of komen met nieuwe inzichten.

Wat is het meest uitdagende voor een corporatie die mee doet aan een traineeprogramma?
Je probeert aan te sluiten bij de ontwikkeling van de trainee en dat is soms even zoeken. Trainees weten nog weinig van de corporatie en dus er valt veel te leren. Na een half jaar ontwikkelen trainees, is mijn ervaring nu, een voorkeursrichting waarin ze door willen leren en groeien. Mijn les is dat je het eerste halfjaar een breed palet aan opdrachten moet aanbieden. Daarna kan je het dan hebben over die voorkeur en daar opdrachten bij zoeken. Dat vraagt soms creativiteit maar dat is ook juist leuk.

Hoe haalt u bestuurders die nog twijfelen over om te kiezen voor het MKW-traineeship?
Als je in 2024 als bestuurder iets wil veranderen in de organisatie: breder kijken, meer out-of-the-box, dan is dit je kans. Een trainee verkent, denkt breed en kan helpen bij die verandering. Je moet als organisatie wel open staan voor die verandering want trainees zijn positief kritisch, stellen vragen en zetten aan tot denken. Daarbij krijg je als bestuurder ook een leuk leer- en ontwikkelprogramma cadeau waar ik, ook al zit ik al langer in het vak, veel van heb opgestoken.

Klik hier voor meer informatie over het MKW-traineeship.

 

[gview file=”https://mkw-platform.nl/wp-content/uploads/Flyer-MKW-traineeprogramma-editie-3.pdf”]