Vecht en Omstreken | Slimme aanbesteding Breukelen | MKW Platform

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken bouwt vijf driekamerwoningen aan de Huyck Aertsenstraat in Breukelen. Op 22 juni sloeg wethouder Franko Živković-Laurenta de eerste paal. “De manier van aanbesteden maakt dit project bijzonder”, vertelt directeur-bestuurder Bert van Rossum.

‘Gemeente, laat mij het maar doen’
“Anderhalf jaar geleden zei ik tegen de gemeente: Dit geef ik voor de grond en laat mij de hele ontwikkeling doen. Qua aanbesteding vind ik dit een bijzonder project, al hoor ik vaker van collega’s dat ze het ook zo doen. Maar toen wij er in 2013 mee begonnen was het redelijk uniek en voor ons onderscheidend.”
Voor deze braakliggende ‘postzegel’ nodigde Vecht en Omstreken vier ontwikkelende bouwers uit om met een idee te komen dat rekening hield met: grondgebonden, A-label en drie kamers. “Dat was het enige wat we mee hebben gegeven aan de ontwikkelaars”, vertelt Van Rossum. “Drie van de vier kwamen met traditionele eengezinswoningen met een kapje erop. De vierde kwam met een plat doosje. Dat paste niet zo in het beeld, maar dat was eigenlijk wel precies wat we vroegen. Daarop viel de keuze.”

Vecht en Omstreken | Slimme aanbesteding Breukelen | MKW Platform

De kostprijs is interessant: nog geen € 130.000 per woning inclusief btw en de grondkosten. De vijf woningen met tuin aan de Huyck Aertsenstraat krijgen vloer-, dak- en gevelisolatie en zijn bedoeld voor tweepersoonshuishoudens. De oplevering is in maart 2016 en de huur kan rond de € 618 liggen ‘als het daarvoor uit kan’.

Kantoren ombouwen tot woonruimte
Het gaat hier om een klein project, aldus Van Rossum van de Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. Breukelen ligt nu eenmaal ingeklemd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht. “Alles wat bebouwd mag worden, is bebouwd. Je hebt het hier altijd over sloop en nieuwbouw. We zijn wel bezig met projecten, maar de mogelijkheden zijn beperkt. We zijn bijvoorbeeld met de gemeente in gesprek om kantoren om te bouwen tot woonruimte.”

Dit is een bericht in de serie Hier staan wij voor, MKW-corporaties laten zien waarop ze trots zijn.