Woonstichting Hulst MKW Platform

Woonstichting Hulst bouwt met het oog op een schone toekomst

Zowel in de wijk Den Dullaert als aan het Europaplein maakten oude woningen plaats voor energieneutrale woningen. Met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,0 dus. Zonder gasaansluiting, maar met een luchtwarmtepomp en zonnepanelen.
“Dit kunnen we niet rendabel bouwen, maar dat nemen we maar voor lief”, zegt directeur Jos Valckx van de woningbouwcorporatie in Hulst. “Dat boeken we af. Volgens het Bouwbesluit geldt nu een EPC-eis van 0,4 procent. Over een paar jaar is dat 0,2. Wij bouwen nu al toekomstgericht, om niet te blijven zitten met relatief nieuwe woningen met een verkeerd energielabel.”

Levensloopbestendig en multifunctioneel
Aan de Oude Polderstraat en Janseniuslaan komen 45 levensloopbestendige woningen terug voor de zestig bejaardenwoningen die er sinds 1965 stonden. “Het project wordt in fasen uitgevoerd om bewoners de gelegenheid te geven terug te komen in hun oude buurt”, vertelt Valckx. “In de eerste lichting van achttien woningen zijn allemaal oud-bewoners teruggekeerd. De woningen van de tweede fase worden dit najaar opgeleverd en daarin komen ook zo’n tien oorspronkelijke bewoners terug.”
Elke woning is zeer goed geïsoleerd, heeft driedubbel glas en is voorzien van een elektrische luchtwarmtepomp, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en 27 zonnepanelen op het dak. De woningen hebben geen gasaansluiting meer. “De woningen zijn multifunctioneel”, aldus Valckx, “ze zijn levensloopbestendig, met een slaapkamer en doucheruimte beneden. Maar in plaats van de oude vlizotrap gaat er nu een vaste trap naar boven en daar zijn ook nog twee slaapkamers. Dat maakt ze ook geschikt voor gezinnen.”

Energieneutrale starterswoningen
Ook aan het Europaplein bouwde de woonstichting energieneutrale woningen met dezelfde energiebesparende uitrusting. Hier gaat het om zes starterswoningen op de locatie van een voormalige supermarkt, die eind juli gereed zijn. Deze woningen worden voorzien van achttien zonnepanelen en een luchtwarmtepomp op het dak en ook hier is geen gasaansluiting aanwezig. “Hier komen jonge mensen”, vertelt Valckx van Woonstichting Hulst. “De woningen zijn traditioneel ingericht en geschikt voor gezinnen.”


MKW-Platform
Dit is een bericht in de serie Hier staan wij voor, MKW-corporaties laten zien waarop ze trots zijn.