Naast de vastgoed kant en het verhuren van woningen, heb je ook te maken met leefbaarheid, de buurt, buurtcoaches. Huurders kunnen echt op je terugvallen“.

Nynke is sinds juni trainee bij Marken (Schalkaar) en IJsseldal (Twello), twee corporaties vlakbij Deventer.

Ze heeft Facilitair Management aan de HAN gestudeerd en liep stage bij Binnenlandse Zaken als projectleider van inrichtingsprojecten. Ze miste hierbij de maatschappelijke binding. Daarna is ze de opleiding Social Work gaan doen en werkte ze met mensen met een verstandelijke beperking. Nynke wilde graag verder met deze sociale kant zonder de hele dag intensief cliënten te begeleiden en kwam zo uit bij het MKW traineeship. 

Collega bestuurders Erwin van Proosdij en Dave van Zalk nemen deel aan het MKW traineeprogramma. Zij vormen samen de werkgevers van Nynke.

Wat waren je eerste indrukken bij je corporaties?

Marken is de kleinere corporatie, 14 werknemers, het voelde meteen als erg toegankelijk, een hechte groep. IJsseldal is iets groter, daardoor duurde het iets langer om iedereen te leren kennen. Bij beiden ben ik warm ontvangen en voel ik me op mijn gemak. Daarnaast komt er meer bij een woningcorporatie kijken dan je denkt. Naast de vastgoed kant en het verhuren van woningen, heb je ook te maken met leefbaarheid, de buurt, buurtcoaches. Huurders kunnen echt op je terugvallen.  

Met wat voor opdrachten ben je bezig?

Ik ben bezig om digitaliseringsprocessen in gang te zetten, ik krijg ook de ruimte om hier invulling aan te geven. Daarnaast werk ik aan het optimaliseren van de communicatie. Communicatieplannen schrijven bijvoorbeeld. Ook zit ik in de werkgroep van de aanbesteding van zonnepanelen. Hier pik ik op waar je aan moet denken bij een aanbesteding. Zijn de daken geschikt, hoe zit het met de meterkast? Eerst moet je weten wat er precies moet gebeuren om zo een goede marktpartij te vinden. Ik denk hierbij ook mee aan de communicatie met bewoners, om ze te stimuleren zonnepanelen te nemen. Hiervoor help ik mee met het organiseren van informatieavonden. 

Je zit bij twee corporaties, hoe ziet een week er dan voor jou uit?

Maandag en dinsdag werk ik bij Marken, woensdag en donderdag bij IJsseldal. Op vrijdag wisselt het en soms werk ik ook thuis. Met belangrijke afspraken ben ik flexibel en wisselen de dagen. De bestuurders van de twee corporaties zijn bewust samen het traineeship aangegaan. Ze kennen elkaar goed en denken mee, waardoor het combineren van de twee niet als te veel voelt. 

Welke verschillen merk je tussen de twee corporaties?

De ene corporatie is kleiner, de lijntjes zijn daardoor korter, we lunchen met zijn allen, je hoeft niet te bellen of mailen, we lopen makkelijk bij elkaar binnen. Sommige dingen worden ook anders aangepakt, bijvoorbeeld rondom verduurzaming. De ene corporatie doet ook meer aan uitbesteding dan de andere, bij onderhoud bijvoorbeeld.  

Wat heeft je verrast in dit traineeship?

Veel vrijheid om te leren en ervaren. De bestuurder zorgt dat ik bij veel projecten betrokken ben, eerst wist ik nog niets af van zonnepanelen nu zit ik in de werkgroep zonnepanelen. Hoeveel mogelijkheden er zijn in de sector heeft me ook verrast. Ik ben meegegaan met opzichters naar de voorinspectie, de oplevering, ik heb bij een bewonerscommissie gezeten en bij het klantcontact centrum. Als de woonconsulent er een dagje niet is, neem ik de telefoon op en beantwoord vragen van huurders, bijvoorbeeld over passend toewijzen van woningen.  

Hoe is het om met je bestuurders samen te werken?

Het zijn twee hele toegankelijke bestuurders die meedenken en het zelf een leuke uitdaging vinden om te coachen. Het voelt bij het werken ook heel gelijkwaardig. Tijdens de coaching dag, maken we allemaal eigen leerdoelen, ook de bestuurders. Dus ook de kant van persoonlijke ontwikkeling deel je met elkaar. Het voelt meer gelijkwaardig daardoor, ik voel me op mijn gemak.  

Als jij nu bestuurder was van één van je corporaties, wat zou je dan doen?

Woningnood en duurzaamheid de meest uitdagende vraagstukken, het hangt ook zo met elkaar samen, het is erg actueel en uitdagend wat er ligt, daar zou ik als bestuurder graag aan bijdragen.  

Hoe zijn de trainingsdagen?

Heel afwisselend, sommige trainingen gaan over hoe corporaties in elkaar zitten, anderen over je persoonlijke ontwikkeling. Onze laatste training ging over de financiën binnen een woningcorporatie. Het voelde ook als een veilige setting vanaf dag een, meteen gezellig. We hadden aan het begin gelijk een tweedaagse met zijn allen en leerden elkaar goed kennen. Er is ook veel uitwisseling binnen de groep als we met opdrachten bezig zijn, erg handig.

Wat vind je uitdagend aan de traineeship?

Er wordt elke keer wat anders van je gevraagd, zeker omdat ik met twee verschillende opdrachten tegelijk bezig ben. Het is een hele leuke manier om te leren, ontdekken en werken.

Waar zie je jezelf werken na de traineeship?

Sowieso bij een woningcorporatie, aangezien ik de sector heel interessant vindt, of anders als beleidsadviseur wonen bij een gemeente. Welke corporatie of welke functie dat weet ik nog niet.

Wat geef je de corporatiesector mee?

Zet in op het vasthouden van jonge mensen. Wat kunnen we jongeren bieden als ze blijven? 

Woonstichting De Marken, ca 1000 vhe in het landelijke gebied van de gemeente Deventer.

IJseldal Wonen, ca 3000 vhe in Voorst en Lochem.

Het MKW traineeprogramma is ontwikkeld samen met en wordt uitgevoerd door de makers van Talent in Huis.

In het MKW traineeprogramma stappen zowel trainees als directeur-bestuurders in een opleidingsprogramma.