Nieuw gezicht of oude bekende?

‘Oude bekende. Ik heb het grootste deel van mijn werkende leven in de corporatiesector doorgebracht. Ik ben mijn carrière gestart bij een universiteit. Daarna ben ik bij de voorloper van Ymere gaan werken. Ik ben nu voor het eerst directeur-bestuurder, inmiddels ruim vier jaar bij Ons Doel. Daarvoor was ik regiodirecteur bij Portaal.’

Waarom MKW?

‘Ik ben er binnen gerold via een collega-bestuurder, die me vroeg mee te doen aan de Verkenning naar eigentijdse vormen van samenwerken. Dat smaakte naar meer. Slim samenwerken gaat eigenlijk over zoeken naar de beste manier om je ambities te realiseren. Als kleinere corporatie met veel ambitie heb je niet altijd zelf de benodigde kennis in huis. Dus moet je samenwerken met collega-corporaties en andere organisaties.’

Wat kenmerkt Ons Doel?

‘Ik vind het bijzonder dat we in onze projecten altijd voor een mix van doelgroepen kiezen. Als corporatie ondersteunen we op die manier een inclusieve samenleving. Een goede mix van dragende en vragende mensen is belangrijk om zo’n opzet echt te laten slagen. Samen met Woningbouwvereniging De Sleutels ontwikkelden we bijvoorbeeld 100 verplaatsbare woningen waar 50 vluchtelinggezinnen wonen, maar ook 50 huishoudens die via de reguliere weg bij ons huren. En bij al onze nieuwbouw houden we rekening met mensen die uit de maatschappelijke opvang komen en andere kwetsbare groepen. We zorgen bijvoorbeeld voor een gemeenschappelijke ruimte, kijken naar gezamenlijk beheer van de tuin en we huren opbouwmedewerkers in, die helpen om in complexen meer onderlinge betrokkenheid te organiseren.

Betrokkenheid bij elkaar is de sleutel tot succes. Samen met de gemeente en zorgorganisaties kijken we hoe we voor een goede verdeling over de stad kunnen zorgen, voor een goede match tussen bewoners en woningen en hoe we goed gebruik maken van elkaars competenties. Ik had twee jaren geleden niet verwacht dat deze manier van werken zo bepalend voor ons zou worden.’

Het Nico van der Horstpark: 100 verplaatsbare woningen voor statushouders en andere woningzoekenden. Foto: Edwin Weers.

Christoffel Klap is sinds 4 jaar directeur-bestuurder van woningcorporatie Ons Doel in Leiden. In 2019 werd hij lid van het MKW Platform, nadat hij al een tijdje meedraaide in de Verkenning eigentijdse samenwerkingsvormen.

Wat is het mooie van werken bij een middelgrote of kleine corporatie?

‘In een kleine organisatie schakel je wat makkelijker. Je bent minder tijd kwijt met het systeem. Het lukt me hier om dichter bij het eigenlijke werk te staan. Ik maak het intenser mee. Dat heb ik nodig om geïnspireerd aan het werk te zijn.’

Tot slot: wat verwacht je van het MKW?

‘Dat ik door zo’n netwerk te hebben, makkelijker gebruik kan maken van de kennis van collega’s.’