Nieuw gezicht of oude bekende?

Ik ben Jan Wim Franken, 56 jaar oud, en sinds 1 juli 2021 de opvolger van Paul Vreke als directeur bestuurder bij Brederode Wonen in Bloemendaal. Sommigen van jullie zullen mij nog wel kennen van eerdere functies, zoals bijvoorbeeld die van plaatsvervangend directeur en manager Woondiensten bij Woningbedrijf Velsen. Ik heb in het verleden met sommigen van jullie de TIAS leergang “Corporatiebestuurder nieuwe stijl’ in Tilburg gevolgd en het is dan ook leuk oude bekenden binnen het MKW weer te treffen.

De weg naar deze functie heeft geleid via Woningbedrijf Amsterdam (1994), DS+V gemeente Rotterdam (1996), Ymere (1997), Woningbedrijf Velsen (2006) en Vidomes (2014).

Uiteindelijk de stap gezet naar eindverantwoordelijkheid en ook bewust gezocht om dat bij een relatief kleine club (maar groot in daden) te gaan doen.

Wat verwacht je van het MKW / Wat hoop je er te treffen?

Ik zie het MKW vooral als de ideale wijze waarop een kleine corporatie invloed uit kan oefenen op zowel de besluitvorming binnen Aedes zelf als ook op wat er in het Haagse allemaal gaande en van belang is.

Gedeelde smart, maar vooral gedeelde vreugde. Inhoudelijk sparringpartnerschap. Verwijzingsfunctie. Als dat allemaal al gaat lukken ben ik als directeur-bestuurder van Brederode Wonen spekkoper.

Wat kenmerkt Brederode Wonen?

Brederode Wonen heeft bijna 1.700 verhuureenheden, verdeeld over de gemeenten Bloemendaal (ruim 900 stuks) en Velsen (ruim 700). Ons bezit kan je vinden in Vogelenzang, Overveen, Bloemendaal, Santpoort Zuid en Velserbroek. Veel eengezinswoningen, maar ook portieketagebouw. Mooi en soms ook monumentaal bezit. Een enorme WOZ-waarde. Weinig uitbreidingsmogelijkheden. Kamer gewijze verhuur in villa’s en rieten daken ….. het is ons niet vreemd, maar er is gelukkig ook wel meer dan dat.

We zijn nog één van de weinige verenigingen, houden kantoor in een prachtig monumentaal pand aan de Bos en Duinlaan (waar een aantal sociale huurappartementen bovenin gerealiseerd zijn) en scoren relatief hoog op onze dienstverlening qua waarderingscijfers van onze klanten.

Waarom MKW?

Ik heb in mijn verleden alleen maar goede ervaringen met het MKW Platform, dus de keuze was om die reden al snel gemaakt. Samen sta je als de relatief kleinere corporaties binnen Aedes ook sterker dankzij zo’n platform als het MKW.

De discussie wordt op respectvolle wijze niet geschuwd, je hoeft het allemaal niet alleen op te lossen waar je tegenaan kan lopen, want de herkenning is vanzelfsprekend en automatisch vaak groot.

Zie uit naar een kennismaking met mijn collega directeur-bestuurders binnen het MKW in zijn algemeenheid, maar ook specifiek met die in vergelijkbare gebieden opereren (denk aan Oegstgeest, Wassenaar en Blaricum … om maar een paar plaatsen te noemen).