De eerste lichting van het MKW Traineeprogramma mag met recht een succes worden genoemd. Van de 6 trainees blijven er 5 werkzaam bij MKW corporaties. Gisteren sloten de 6 trainees en hun 10 bestuurders het gezamenlijke traject af met een potje Corporatieweg (gebaseerd op Ganzebord en Levensweg en specifiek gericht op het werkveld van woningcorporaties) ontwikkeld door de trainees.

Het ging er hard maar vrolijk aan toe. Bestuurders kwamen onderweg diverse gebeurtenissen tegen, liepen tegen ongevraagd advies aan en moesten stellingen verdedigen. Het spel werd zo enthousiast ontvangen dat het idee werd geopperd om aan Aedes te vragen om het spel uit te laten brengen.

Bram Lipsch, MKW bestuurslid en deelnemer aan het programma: “Met het spel lieten de trainees zien dat ze de corporatiesector écht goed hebben leren kennen tijdens het afgelopen 1,5 jaar. Ze zijn er ook in geslaagd om een waardevolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de corporaties waar ze werkten. Ik ben dan ook trots dat het traineeprogramma succesvol is. Dat komt mede dankzij de corporaties die in deze eerste lichting hun nek hebben uitgestoken om het traineeprogramma mogelijk te maken.”

Na het spelen van Corporatieweg (nipt gewonnen door de ontwikkelaars van Plateau), spraken de bestuurders hun trainees hartelijk toe. Duidelijk is dat bestuurders en trainees elkaar de afgelopen 1,5 jaar goed hebben leren kennen. Dwars door alle schermpjes heen.

Creatief leiderschap

Edith Hoksbergen, ontwikkelaar van het programma en directeur Plateau: “Rode draad door het programma was creativiteit en creatief leiderschap met als kern dat je samen werkt aan een gewenst toekomstbeeld vanuit de houding ‘Hoe gaan we dat mogelijk maken?’. Dat betekent weten hoe je het (innovatieve) potentieel van mensen vrijmaakt en hoe je een team smeedt. Eigenschappen van creatief leiderschap kwamen terug in het programma: uitdagen, spelen, je zeker voelen zonder het te weten, simplificeren, co-creëren, snel besluiten en creativiteit voorrang geven. In een tijd waar COVID steeds van rechts kwam konden we het geleerde direct in praktijk brengen!”

Bestuurders blij met en trots op hun trainees want ..

Goede ideeën hebben én ze ook durven uitspreken.

Een zeer goede observator en deze ook ongevraagd teruggeven, hetgeen precies de bedoeling was want dat heeft me regelmatig aan het denken gezet.

We moeten méér mensen zoals jij hebben in deze wereld, met een intrinsieke motivatie om de wereld ook écht mooier te maken.”

Je hebt alles wat we afspraken én meer voor elkaar gekregen.

“Vriendelijk, nieuwsgierig, slim, met doorzettingsvermogen en oeverloos geduldig met onze huurders.”

Trainees kijken terug op waardevolle periode

“Helemaal zin om hier te blijven werken!”

“Dank dat jullie beiden je zo open op hebben gesteld naar mij toe.”

“Er is heel veel tijd geweest voor persoonlijke ontwikkeling, ik heb kilometers afgelegd dankzij jullie!”

Dank dat ik altijd bij jullie beiden terecht kon.”

Lichting 2 op komst

“We zijn zo trots als wat dat dit programma zo goed uit de verf is gekomen! We kijken uit naar de tweede lichting waarvoor we nu volop met de werving van bestuurders bezig zijn. Als alles goed is starten we in april 2022.” Aldus Bram Lipsch, namens het bestuur van het MKW Platform.