“Wat mij vooral verrast is dat de sector ontzettend goed samen kan werken en krachten kan bundelen. Ook het werken in een kleinere corporatie houd de lijnen kort en zorgt ervoor dat ik snel werd opgenomen in de organisatie.”

Dani In de Braekt (25) is sinds dit voorjaar samen met mede-trainee Nina Fijneman aan het werk bij twee MKW-corporaties in Zuid-Limburg. De ene helft van de week bij Vincio Wonen en de andere helft van de week bij Krijtland Wonen. Collega bestuurders Sjraar Canjels en Michiel Sluijsmans nemen deel aan het MKW traineeprogramma. Zij vormen samen de werkgevers van Dani en Nina.

Waarom heb je voor dit traineeprogramma gekozen?

Omdat ik zo mijn groot maatschappelijk hart kan combineren met mijn passie voor het vastgoed en de volkshuisvesting. Een passie die is ontstaan uit de studie Facility Management in combinatie met het werk als gemeenteraadslid de afgelopen 4 jaar.

Wat zijn je opdrachten?

Ik werk voor Krijtland Wonen in het heuvelland en Vincio Wonen in de regio Parkstad. Twee verwante corporaties met ieder een eigen portefeuille. De een gericht op het stadse, de ander meer gericht op de dorpskernen.

Bij Krijtland Wonen ben ik voornamelijk bezig met de verduurzamingsopgave. Op dit moment ben ik in samenwerking met Republiq het duurzaamheidsbeleid op aan het stellen en start ik volgende week met de inrichting van het Assetmanagement.

Bij Vincio Wonen ben ik samen met mijn mede-trainee bezig aan de herijking van het ondernemingsplan en worden wij breed beleidsmatig ingezet.

Wat krijg je mee vanuit de traineeopleiding?

Er is veel ruimte voor ontwikkeling. In een kleine groep trainees krijgen we het komende 1,5 jaar alle kneepjes van het vak geleerd. Ook speelt persoonlijke ontwikkeling een grote rol in dit traineeprogramma.

Hoe is het om zo intensief met je bestuurders samen te werken?

Ik vind het super om intensief samen te werken met de bestuurders. Van beide zijden valt er veel van elkaar te leren. Een echte bijdrage in ontwikkeling!

Als jij nu bestuurder was van één van je corporaties, wat zou je dan doen?

Ik zou mij als bestuurder ontzettend hard inzetten om betaalbare duurzame woningen te realiseren voor de mensen met een kleinere portemonnee. Veel woningen die in de regio gebouwd worden zijn totaal niet toereikend voor deze doelgroep. En daar dient verandering in te komen.

Waar wil je na de traineeship mee aan de slag?

Over een paar jaar wil ik nog altijd werkzaam zijn binnen de sector en als het even mogelijk is ook bij een van de huidige corporaties in een uitdagende functie. Want volkshuisvesting voor deze prachtige regio, daar ga ik voor!

Vincio Wonen, 2.900 woningen in Parkstad Limburg.

Krijtland Wonen, 3.500 woningen in het Heuvelland.

Het MKW traineeprogramma is ontwikkeld samen met en wordt uitgevoerd door de makers van Talent in Huis.

In het MKW traineeprogramma stappen zowel trainees als directeur-bestuurders in een opleidingsprogramma.