Renovatie Gasselternijveen -  woningbouwcorporatie De Volmacht Gieten MKW PlatformIn Drenthe zal de bevolking in de dorpen ‘in het veen’ na 2040 behoorlijk krimpen, zo is de verwachting. Reden voor woningcorporatie De Volmacht Gieten om alvast ‘voor te sorteren’ in een Gasselternijveense wijk: een aantal woningen werd gesloopt en de rest is fors gerenoveerd.

Van blokjes naar twee-onder-een-kap
Directeur Jaap Boekholt: “Door herstructurering kwam er ‘meer lucht’ in de wijk – minder woningen in een ruimere zetting, bijvoorbeeld door uit blokjes van vijf de middelste te slopen. Door renovatie konden we de woningen levensloopbestendig en energiezuiniger maken.”

De bewoners konden tijdens de verbouwing in hun woning blijven, soms werden prefab dakplaten over de oude heen geplaatst of in één dag vervangen. Een deel van de huurwoningen gaat na de oplevering van de tweede fase in de verkoop. “Dat zal geleidelijk gaan, voornamelijk bij mutatie, om de koopmarkt niet te overvoeren.”

Ruimte voor een multifunctioneel centrum
De gemeente zette op de vrijgemaakte ruimte een multifunctioneel centrum neer voor de twee basisscholen, de bibliotheek en het dorpshuis. Meer betrokkenheid dan het leveren van de bouwgrond wilde Boekholt niet. “Met een voorraad van 1.500 woningen in tien dorpen kan De Volmacht in Gieten geen deel van de financiële risico’s van de exploitatie van een dergelijk centrum in één dorp voor haar rekening nemen.”

Bekijk de film over de renovatie

Bekijk een kort fragment van RTV Drenthe met bewoners over renovatie in bewoonde toestand

Dit is het eerste nieuwsbericht in de serie Hier staan wij voor, MKW-corporaties laten zien waarop ze trots zijn.