Ik zwem graag tegen de stroom in, ben en blijf kritisch. Blijf mijzelf ook afvragen doen we het wel goed en kan het niet anders, wat gelijk mijn kracht is. En die kracht wil ik blijven inzetten binnen het MKW en voor de collega corporaties. Regels zijn een noodzakelijk kwaad, de huurder daar gaat het om elke dag dat ik aan het werk ben.” Voila, hier Fons Köster in een notendop.

Fons werkt bij Van Alckmaer voor Wonen sinds december 2013. Nam in 2017 deel aan het MKW bestuur als aspirant bestuurslid. En werd in oktober 2017 tijdens de Directeurendag benoemd tot bestuurslid. Hoogste tijd voor een voorstelrondje.

Komaf

Fons is ooit begonnen als opbouwwerker in Amsterdam. Werd daarna vakbondsbestuurder, waar hij o.a. intensief betrokken was bij de totstandkoming van de Woondiensten CAO. Was vervolgens werkzaam bij de NWR als directeur P&O. En bij Patrimonium/Rochdale als directeur P&O en gebiedsdirecteur.

Van 2006 t/m 2013 heeft hij als ZZP-er gewerkt in verschillende herstructureringsgebieden in Rotterdam. Voor Woonstad en Woonbron, voor huurders, de gemeente, beleggers en retailers. Zo heeft hij de klappen van de zweep in de sector leren kennen.

Sector en corporatie terug naar de bedoeling

Fons: “In 2013 wilde ik toch graag weer aan het werk binnen de sector en dan bij een kleine corporatie. Dit werd uiteindelijk Van Alckmaer. In de afgelopen jaren is de corporatie drastisch gereorganiseerd. Het boek van Wouter Hart ‘terug naar de bedoeling’ was voor mij een Eye opener. Alles inzetten op de sociale kant en de vastgoedtak zoveel mogelijk vanuit Design & Build vormgeven. We waren en zijn als corporaties geen projectontwikkelaar.

Door mijn ervaring met organisatieveranderingstrajecten staan we nu na vier jaar goed op de kaart. Een kleine slanke organisatie, die weet wat de huurder wil en waar de huurder zich gehoord voelt. In deze tijd die al moeilijk genoeg is voor een deel van onze huurders. Daarnaast hebben we veel aandacht voor leefbaarheid en participatie omdat we samen moeten leven in deze participatie samenleving.

Ook de cultuur binnen Van Alckmaer is ‘om’ en dat was niet altijd even makkelijk, maar het is gelukt. Met een grote inspanning van de medewerkers. 

Daarnaast ben ik een mensen-mens en vind ik het leuk om met huurders om te gaan. Juist in de lastigste situaties met huurders voel ik mij als een vis in het water. In die zin is dan iedere huurder uniek met een dito aanpak.”

Samenwerken binnen MKW een uitgelezen kans

Samenwerken binnen de sector is voor kleinere corporaties van levensbelang. Vandaar dat Fons contacten heeft gelegd met collega’s om dit verder vorm te geven. Het MKW Platform vindt hij hiervoor ook een uitgelezen kans.

“Om mij meer landelijk met het sectorbeleid bezig te houden ben ik in het MKW gestapt en dat was een goede keuze. Alle corporaties staan voor eenzelfde opgave, maar voor de grote is dit toch anders dan voor ons.”