De derde lichting van het MKW-traineeship is donderdag 8 februari officieel gestart. De zes trainees kregen samen met hun leidinggevende hun eerste training als start van het traineeship. In 2024 en 2025 zullen de trainees anderhalf jaar bij een corporaties aan de slag gaan. Daarna hebben corporaties de mogelijkheid om hun trainee aan zich te binden. 

Kennismaken
De kick-off van het MKW-traineeship stond in het teken van kennismaken. Pas als je elkaar goed kent, kan je fijn samenwerken. Zo raakten trainees en leidinggevende in gesprek aan de hand van een keuze aan foto’s die bij hen/haar paste en die meer vertelt over wie ze zijn.

Ontwikkeling versnellen
Leidinggevenden en trainees brainstormde in aparte groepjes wat ze van elkaar nodig hadden om de trainees optimaal te kunnen laten groeien en ontwikkelen. Om dit daarna plenair te bespreken: wat heb je nodig van mij en wat kan ik daarvan waarmaken?

Het ideaal in de praktijk gebracht
Om het effect van een soepele samenwerking te ervaren heeft de hele groep een samenwerkingsactiviteit gedaan met een bal. Het doel was om zo snel mogelijk de bal naar iedereen over te gooien. Iedereen dacht mee hoe dit zo snel mogelijk kon waardoor samenwerken, opkomen voor je ideeën en feedback geven in de praktijk werden geoefend. Meerdere manieren werden geprobeerd waardoor de tijd van in eerste instantie 1 minuut naar uiteindelijk 6 seconden werd ingekort. 

 

Drijfverentest
Om elkaar nog beter te leren hebben trainees en leidinggevende een drijfverentest ingevuld zodat ze zichzelf goed leren kennen en ook elkaar. Ben je een gestructureerd iemand en heb je dat ook nodig van je leidinggevende of heb je juist ruimte en vertrouwen nodig in plaats van een afgebakende opdracht? 

Energiegevers/energielek
Voor een fijne samenwerking is het ook prettig om te weten wat in een samenwerking energie geeft of wat juist als een energie lek wordt ervaren. Voor de meeste trainees geldt dat continue feedback geven, informeel samenwerking en positieve waardering energie geven maar worden bureaucratie en ongelijkwaardigheid als energielekken gezien. 

Kaartje aan jezelf
Aan het einde van de kick-off heeft iedereen een felicitatiekaart naar zichzelf geschreven. Deze krijgt iedereen over anderhalf jaar aan het einde van het traineeship opgestuurd. Het doel hiervan is, dat als je nu bewust opschrijft wat je over anderhalf jaar bereikt wil hebben, het leren direct is aangezet en de kans dat je deze leerdoelen behaalt veel groter is.

De deelnemende MKW-corporaties: 

De deelnemende MKW-corporaties hebben anderhalf jaar lang een young professional in huis. Slim, enthousiast, leergierig, snel van begrip, met een frisse kijk naar binnen en buiten. Ze brengen nieuwe kennis mee, verwonderen zich en willen zich ontwikkelen en van betekenis zijn. Met hun betrokken spontaniteit zorgen ze voor beweging in de corporaties waar ze werken. 

Trainees gezocht! 
Het is nog mogelijk voor trainees om te solliciteren op een viertal vacatures voor het MKW-traineeship. Klik hieronder op de logo’s van de woningcorporaties om bij de vacature te komen die nog openstaan. Willen jullie dit verder delen binnen jullie netwerk? 

Home | Brederode Wonen           Idealis rebranding - Het Nieuwe Buro      Vincio Wonen, Hoensbroek | Woningcorporaties.nl           Woonstichting VechtHorst, Nieuwleusen | Woningcorporaties.nl