De Goede Woning Rijssen Eltheto zorg en wonen | MKW Platform

De Goede Woning Rijssen Eltheto zorg en wonen | MKW Platform

In Rijssen heeft De Goede Woning een gloednieuw woonzorgcomplex gebouwd op de plek van het oude verzorgingshuis. Met zelfstandige appartementen en woningen, woongroepen voor dementerenden, studio’s voor mensen die somatische zorg nodig hebben en een gebouw voor ouderen met een verstandelijke beperking. In september is de laatste groep bewoners er ingetrokken. Eltheto is de vrucht van goede samenwerking met korte lijnen tussen woningcorporatie De Goede Woning, zorgorganisatie Carintreggeland, 2by4-architects en huurder Philadelphia.

Wonen en ontmoeten: nieuwe sociale verbanden ontstaan
De partijen vonden elkaar in de visie dat de nadruk moest liggen op wonen en ontmoeten. De buitenruimte verbindt de vijf losse gebouwen en de pleinen maken die ruimte tot een mooie, uitnodigende ontmoetingsplaats. “Wat ik zo leuk vind, is dat hier nieuwe sociale verbanden ontstaan”, zo steekt Jan van der Spek, directeur van De Goede Woning, enthousiast van wal. “Mensen zijn moeilijk van hun vertrouwde stek te krijgen, maar als je doorvraagt blijkt de buurt toch veranderd en kennen ze niet meer iedereen. Hier komen ze vaak oude bekenden tegen, ze hernieuwen het contact en worden zelfs vrijwilliger. Dat voorkomt veel eenzaamheid.”

Wonen en zorg verbonden
Omdat verschillende doelgroepen in het complex samenwonen, worden wonen en zorg opnieuw verbonden. Van der Spek: “Een echtpaar waarvan een van de echtgenoten zwaardere zorg nodig heeft, hoeft niet meer uit elkaar. Zij kunnen hier bij elkaar blijven of op een steenworp afstand van elkaar wonen.”

Trots op groot project dat zware wissel trok
De Goede Woning is eigenaar van een deel van het complex, namelijk van de 52 seniorenwoningen en de 34 wooneenheden. Dat is vrij veel voor een corporatie met 1.440 woningen. Het project trok een zware wissel op het bedrijf. Van der Spek: “Dat is het nadeel van een kleine organisatie. We werken hier al ‘lean-and-mean’, en zo’n project houdt de hele organisatie bezig, ten koste van aandacht voor andere doelgroepen. Het is mooi, maar je bent kwetsbaar. Ik zou er eerst goed over nadenken voor ik weer zo’n project zou beginnen. Maar we zijn er wel heel erg trots op!”

[rev_slider GoedeWoning]