IJsseldal Wonen

IJsseldal Wonen verbetert honderdvijftig woningen met minimaal twee energielabels. Gemiddeld komen deze woningen dan uit op energielabel B. In het kader van het project Duurzaam Wonen voerde de woningbouwcorporatie uit Twello vorig jaar bij de eerste woningen energiebesparende maatregelen door. Dit jaar volgt de rest. Duurzaamheid is voor IJsseldal Wonen geen doel op zich maar vooral ook een middel om aan de betaalbaarheid van woningen te werken.

Geen tocht meer
De heer Scholte is een van de honderdvijftig huurders wiens woning flink onderhanden is genomen. Hij is nu weer terug in zijn woning aan De Zanden in Teuge. Met dit verschil dat het er niet meer zo tocht. Het voegwerk is vernieuwd, er is geschilderd, de voor- en achterdeur zijn vervangen, het dak en de vloer zijn geïsoleerd en de bovenverdieping heeft isolatieglas gekregen. Dat alles voor een huurverhoging van slechts € 5 per maand.

Gemiddeld energielabel B
Scholte vindt deze prijs redelijk: “We krijgen er een mooier aangezicht van de woningen voor terug, veel meer wooncomfort en natuurlijk lagere energielasten. Want door de goede isolatie wordt de warmte in mijn woning nu veel beter vastgehouden.” De zes woningen aan De Zanden, die stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, zijn gemiddeld gestegen naar energielabel B. Waar nog geen hoog rendement cv-ketel was, konden bewoners ervoor kiezen om deze te laten installeren. Bestaande cv-ketels werden geoptimaliseerd.

De provincie betaalt mee
Hoe kan het dat de huurverhoging zo beperkt blijft? De totale kosten voor het project Duurzaam Wonen van IJsseldal Wonen bedragen ongeveer € 2,5 miljoen. De Provincie Gelderland betaalt hiervan de helft vanuit het Gelders Impulsplan Wonen, dat met een relatief geringe investeringsbijdrage het laatste zetje geeft aan een snelle uitvoering van binnenstedelijke projecten bij transformatie en herbestemming.

Extra werkgelegenheid voor leerlingen
Het project zorgt ook nog eens voor extra werkgelegenheid. Het levert namelijk duizend uur aan leerling-werkplekken op.

[rev_slider IJsseldalWonen]

Dit is een bericht in de serie Hier staan wij voor, MKW-corporaties laten zien waarop ze trots zijn.