“Bij Vincio houd ik me bezig met het herijken van het ondernemingsplan op verschillende onderwerpen. Bij Krijtland Wonen is het thema leefbaarheid volop in ontwikkeling.”

Nina Fijneman is sinds dit voorjaar samen met mede-trainee Dani In de Braekt aan het werk bij twee MKW-corporaties in Zuid-Limburg. De ene helft van de week bij Vincio Wonen en de andere helft van de week bij Krijtland Wonen. Collega bestuurders Sjraar Canjels en Michiel Sluijsmans nemen deel aan het MKW traineeprogramma. Zij vormen samen de werkgevers van Nina en Dani.

Wat zijn je opdrachten en hoe vind je het bij de corporaties?

Bij Vincio houd ik me bezig met het herijken van het ondernemingsplan op verschillende onderwerpen, samen met Dani. Bij Krijtland Wonen is het thema leefbaarheid volop in ontwikkeling. Op dit moment schrijf ik beleid op het gebied van leefbaarheid. Vervolgens gaan we kijken hoe dit het beste kunnen aanpakken in de praktijk. Nu is leefbaarheid een onderdeel van het takenpakket van de breed ingezette woonconsulenten. De wens is om werkzaamheden rondom leefbaarheid concreter onder te brengen bij medewerkers.

De sfeer binnen de corporaties is echt heel goed. Er zijn veel korte lijntjes en iedereen is enorm betrokken. Ik mag bijvoorbeeld bij Vincio deelnemen aan de opleiding Lean Green Belt, net als dat alle andere medewerkers de kans krijgen om mee te doen.

Wat heeft je (nu al) verrast in de sector of bij het traineeship?

Voor mij was voorheen de sociale verhuur van woningen niet erg bekend en ik sta ervan te kijken hoeveel mensen er eigenlijk in een huis in het bezit van corporaties wonen. Het is een sector waar je via je werk een grote impact kan maken in de maatschappij.

We zijn pas net begonnen met de trainingen natuurlijk, maar ik heb al nu al zoveel meer over de volkshuisvesting geleerd dan tijdens mijn studie. Er is veel aandacht voor theorie en dat gecombineerd met aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling, maakt het erg interessant!

Wat geef je de sector mee?

Ik zou proberen om de samenwerking met ketenpartners te intensiveren. Men wil wel, maar het lijkt niet echt van de grond te komen. En als ik het dan toch voor het zeggen zou hebben, zou ik de huurder wat meer betrekken in de processen.

Waar wil je na de traineeship mee aan de slag?

Hopelijk nog bij een corporatie! Ik vind het werk bij mijn corporaties erg leuk en ook de grootte van de organisaties bevalt me goed. Graag wil ik nog wat meer over vastgoed leren in de komende jaren, maar dat gaat volgens mij prima lukken in deze sector!

Vincio Wonen, 2.900 woningen in Parkstad Limburg.

Krijtland Wonen, 3.500 woningen in het Heuvelland.

Het MKW traineeprogramma is ontwikkeld samen met en wordt uitgevoerd door de makers van Talent in Huis.

In het MKW traineeprogramma stappen zowel trainees als directeur-bestuurders in een opleidingsprogramma.