Wat geef je mee aan je collega’s in de corporatiebranche?

Bert: “Hou het simpel. Wat is de bedoeling? Voor wie zijn we er? Blijf dicht bij de doelgroep.

Met de komst van de Woningwet erger ik mij mateloos aan de systeemwereld waarin we terecht zijn gekomen.
Af een toe een beetje ongehoorzaam zijn kan volgens mij geen kwaad. We weten voor wie en waarom we het doen. Of te wel pas toe en leg uit.”

Waarom MKW?

“Vanaf de eerste keer dat ik deelnam aan een MKW bijeenkomst voelde ik me op mijn plaats. Gewoon met elkaar in gesprek over de volkshuisvesting, ook over organisatorische zaken waar je als bestuurder van een wat kleinere organisatie mee te maken hebt.

Ik heb veel gehad aan de leergang corporatiebestuurder nieuwe stijl. Veel waardevolle contacten aan overgehouden en ook deelname aan een intervisiegroep. Zeer waardevol.

Sinds het MKW ben ik weggebleven van het NVBW waar het naar mijn idee veel meer gaat over de rechtspositie van de bestuurder dan over werkelijk volkshuisvestelijke zaken. Hier trap ik vast op een paar tenen. Maar ik heb nooit een blad voor de mond genomen of mijn mening onder stoelen of banken geschoven.”

Waar ben je het meest trots op?

“In het centrum van Breukelen stond een oude, steeds verder in verval rakende stadsboerderij, die eigendom was van de gemeente Breukelen, al jaren leeg.
De gemeente hield al vier jaar vast aan een “marktprijs” van € 1.700.000. Met veel onderhandelen en overtuigingskracht dat wij er een mooie maatschappelijke bestemming voor wisten, zwichtte de gemeente uiteindelijk voor een bod van € 904.000,– . Daarmee werden wij eigenaar van de boerderij en konden we deze verbouwen voor 15 cliënten van Amerpoort.

Daarmee zorgden wij ervoor dat ook mensen met een beperking in Breukelen kunnen wonen. Ik geniet er nog steeds enorm van als ik er langs fiets of loop en een praatje met de bewoners maak.”

Een nieuwe rubriek op onze website. Wie is nieuw? En wie gaat weg?

Dit keer in beeld, Bert van Rossum. Hij nam deze maand na 33 jaar afscheid van Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. En was jarenlang een actief en graag gezien lid van het MKW Platform.

We stelden hem vier vragen. En deze vragen zullen we blijven stellen in deze rubriek.

En nu?

“Eerst loskomen van Vecht en Omstreken. Dat zal na 33 jaar niet meevallen. Het is al die jaren een onlosmakelijk deel van me geweest.
Ik ga volop genieten van de kleinkinderen, ze zijn 3, 2, en 1 jaar en in november volgt nummer vier. Samen met mijn vrouw Ineke zorgen we drie dagen per week voor ze, wij genieten daar enorm van.

Met mijn vrienden van de triathlonvereniging Breukelen en de Toerclub Breukelen zal ik meerdere keren per week er op uittrekken voor fietstochten van ongeveer 100 km. Binnen de Nederlandse Triathlon Bond vervul ik een aantal functies en ben ik zo’n 20 keer per jaar als official bij wedstrijden aanwezig. Ook zal ik wat vaker in het buitenland als official aan de slag gaan. Die tijd heb ik nu wat meer tot mijn beschikking. Voor 2019 heb ik me voorgenomen om het IJsselmeer over te zwemmen, een tocht van 22 km van Stavoren naar Medemblik. Je moet toch iets met je vrije tijd.

Ook ben ik lid van een raad van toezicht in het onderwijs, dit kost niet zo gek veel tijd, maar is wel heel erg leuk om te doen. En de volkshuisvesting? Die blijf ik nauwgezet volgen.”

Bert van Rossum