Marlyssa Sonderen neemt deel aan de eerste lichting van het MKW Traineeprogramma. Zij is haar traineeship gestart bij De Woningraat in Oudewater (ca 1.900 verhuureenheden) en Woningbouwvereniging Reeuwijk (ca 1.000 verhuureenheden), waar ze samenwerkte met directeur-bestuurders Marieke Teitink en Vincent van Luit. Inmiddels heeft ze Woningbouwvereniging Reeuwijk ingeruild voor Mozaïek Wonen in Gouda (ca 10.000 verhuureenheden). Wat geeft Marlyssa de sector mee?

Waarom heb je voor dit traineeship gekozen?

Tijdens mijn studie Geografie, Planologie en Milieu  heb ik tijdens een onderzoeksstage bij een woningcorporatie al kennis gemaakt met de sector. Toen viel me op dat veel van mijn interesses, zoals duurzaamheid en vastgoed, samenkomen in volkshuisvesting.  Corporaties hebben een unieke positie, omdat de keuzes die ze maken veel impact hebben op de wereld om ons heen.  Mijn wens om bij te dragen aan duurzame en prettige huisvesting gaat in vervulling doordat ik nu voor twee corporaties werk!

Als trainee geef je sowieso al een kickstart aan je loopbaan door breed kennis te maken met functies en bezig te zijn met je ontwikkeling. Door het unieke concept met twee corporaties lijkt het soms alsof ik een stroomversnelling zit. Ik breid mijn netwerk via twee organisaties tegelijkertijd uit en krijg een kijkje in twee keukens!

Wat zijn je opdrachten?

Het eerste halfjaar van het traineeship heb ik een ondernemingsplan geschreven voor Woningbouwvereniging Reeuwijk en mijn collega’s geholpen met de voorbereiding op de samenwerking met Mozaïek Wonen.

Bij Mozaïek Wonen houd ik me bezig met vastgoedontwikkeling en leid ik een eigen nieuwbouwproject met prefab-woningen voor een bijzondere doelgroep. Ook richten mijn taken zich op  procesoptimalisatie rondom onderlinge betrokkenheid van verschillende afdelingen.

Voor De Woningraat houd ik me bezig met verduurzaming van bestaand bezit. Aan de ene kant uit zich dat in beleidskeuzes en aan de andere kant in operationele taken vanuit mijn rol als coördinator van zonnepanelen- en isolatieprojecten.

Wat geef je de sector mee?

Durf keuzes te maken. Er is zoveel expertise in huis! Er moeten goede afwegingen worden gemaakt, maar soms wil de corporatie iets teveel álle stakeholders pleasen. Wees niet bang!

En wees je bewust van je de bijzondere positie en maatschappelijke impact die daarmee gepaard gaat. Qua diversiteit kun je als woningcorporatie echt het goede voorbeeld geven.

Waar ben je over vijf jaar?

Ik denk dat ik nog in de sector zit en dan houd ik me nog steeds bezig met de combinatie vastgoed en het sociale aspect. Dat raakvlak boeit me ontzettend. Ook heb ik nog de stiekeme wens om een onderneming te starten, maar dat is echt toekomstmuziek!

Modulaire bouw of traditionele bouw?

Op dit moment? Modulair! Een mooie innovatie die vanwege de snelheid een grote bijdrage kan leveren aan het woningtekort.

Mooi bouwen of degelijk bouwen?

Degelijk bouwen. Zo kunnen we onze huurders jarenlang een comfortabele woning bieden.

Verduurzamen in kleine of grote stappen?

Wat vastgoed betreft het liefst in grote stappen. Maar in gedrag denk ik dat kleine stappen haalbaarder zijn.

Binnenstedelijk bouwen of buitenstedelijk bouwen?

Binnenstedelijk. De toekomst zit wat mij betreft in het verdichten van stedelijke functies, waaronder wonen.

Nieuwbouwproject of verduurzamingsproject?

Lastig! Je vraagt me eigenlijk te kiezen tussen de twee corporaties! Voor nu valt er voor mij het meest te leren over nieuwbouw, terwijl ik me in verduurzaming al iets meer thuis voel. Ik kies voor nieuwbouw, maar gelukkig is nieuwbouw duurzaam!

Interview serie

Tot de zomer verschijnen op dit platform interviews met de zes huidige MKW-trainees. Marlyssa Sonderen is de vierde trainee die we het woord geven. We trapten deze serie af met een interview met Bram Lipsch. Hij neemt deel als directeur-bestuurder van Jutphaas Wonen, maar is ook één van de kartrekkers van dit traineeship vanuit het MKW bestuur. De interviews met andere trainees en Edith Hoksbergen, directrice van Plateau, zijn hier te vinden.

Lees hier meer over het MKW Traineeprogramma.