In hoeverre voelde je je een pionier als mede-initiatiefnemer van het MKW-traineeship?

Plateau heeft als medeorganisator de basis gelegd vanuit het Talent in Huis-traineeship, dus dat was niet zo avontuurlijk. We moesten vooral op zoek gaan naar een manier die werkt voor de MKW-corporaties. De trainees werken nu bij twee corporaties tegelijkertijd en dat vraagt afstemming en een goede samenwerking. Ook het werven van de trainees is (letterlijk) een zoektocht, want je wilt een jong iemand in huis halen die bij de duo’s past en tegelijkertijd juist een bepaalde beweging veroorzaakt. Dat vraagt om een grote vijver.

Wat heeft je verrast als deelnemende corporatie? En hoe is het om met jouw trainee deel te nemen aan de trainingsdagen?

Eerlijk gezegd heeft niets me verrast, want ik wist natuurlijk als initiatiefnemer wat het mij en de corporatiesector zou brengen. Maar ik weet wel van collega-deelnemers dat zij het 100 dagen-verslag verrassend vonden. De trainees laten in deze terugkoppeling weten wat hen opvalt en delen hun visie hierover. Ook mij werd een spiegel voorgehouden en dat is waardevol. Het liet me bijvoorbeeld zien dat ik een systeem mee in stand houdt, terwijl ik daar verandering in zou willen zien. Die gedeelde trainingsdagen verlopen heel natuurlijk. Het geeft mooie ontmoetingen met overige bestuurders en trainees en zorgt voor uitwisseling van ervaringen en werkvormen.

Wat wil je tegen andere corporatiebestuurders zeggen die overwegen om bij een eventuele volgende lichting mee te doen?

Dat is tweeledig. Enerzijds wil ik men laten inzien dat we jonge, hoogopgeleide mensen moeten binnenhalen, want de mobiliteit van werknemers binnen de sector ligt vrij laag. De meerwaarde van starters is dat zij nog geen bagage hebben, met een frisse blik naar de organisatie kijken en nieuwe kennis en vaardigheden meebrengen. Tevens zijn ze ambassadeur voor de sector. Anderzijds wil ik tegen ze zeggen dat het praktisch gezien en voordeel is dat je 1,5 jaar twee dagen per week extra denkkracht in huis haalt. De trainees gaan aan de slag met projecten die door de waan van de dag soms blijven liggen. Door het duo-schap met een andere corporatie en hun netwerk met andere trainees kunnen ze vaak ook nog eens vertellen hoe andere corporaties het aanpakken.

Bram, hoe ben jij eigenlijk in de woningcorporatiesector terechtgekomen?

Na een reis door het land (geboren in Zuid-Limburg, gestudeerd in Groningen) ben ik via de internationale agrarische hogeschool in Velp in de rentmeesterij beland. Ik hield me o.a. bezig met het beheer van de landgoederen van adellijken. Na een uitstapje richting het dynamische beleggingsbeheer van institutionele beleggers heb ik gereageerd op een vacature bij een woningcorporatie. In 20 jaar tijd heb ik me daarin verbreed en veel vakgebieden in de sector gezien en dat helpt me bij mijn werk als directeur-bestuurder. Nu zoek ik met behulp van het MKW-traineeship naar nieuwe collega’s.

Interview serie

De komende maanden verschijnen op dit platform interviews met de zes huidige MKW-trainees.

We trappen deze serie echter af met Bram Lipsch. Hij neemt deel als directeur-bestuurder van Jutphaas Wonen, maar is ook één van de kartrekkers van dit traineeship vanuit het MKW bestuur.

Waar zou jij nog een antwoord vanuit de trainees op willen?

Nou ik ben erg benieuwd of het voldoet aan de verwachtingen van de trainees. We zijn nu iets meer dan een half jaar onderweg, nog een klein jaar te gaan.

Lijkt het ze een sector waarin ze willen blijven werken en hoe denken ze specifiek over kleine en middelgrote woningcorporaties?

Bevelen ze het werken in de corporatiewereld aan als een afgestudeerde vraagt wat een goede startersfunctie is?

Lees meer over het waarom en de hoe van dit MKW Traineeprogramma.