“Een grote bron van inspiratie voor de persoonlijke samenwerkingsverbanden bleek iets dat ons mensen al eeuwen lang verbindt: het vertellen van verhalen en anekdotes. Door elkaar verhalen en anekdotes te vertellen over elkaars beleving en hier en daar een passende metafoor te gebruiken, gaat het verhaal pas echt leven. En een verhaal dat leeft is een verhaal dat verbindt.” Aldus Paul Sebregts, directeur-bestuurder van Woningstichting St. Joseph (Weert-Stramproy).

In het essay ‘corporaties raken verstrikt in organisatienetwerken’ hebben Paul en collega bestuurders de verhalen van hun reis samengebracht. Deze verhalen gaan over de zoektocht naar samenwerking, over gezamenlijke doelen, over verbondenheid, over aanpassingsvermogen en over het geven en nemen van verantwoordelijkheid.

De verhalen laten ook zien dat mensen in organisatienetwerken elkaar nodig hebben. De gezamenlijke opgave en persoonlijke succesfactoren blijken belangrijke succesfactoren.

Inspiratie om de kampvuren op te stoken

En toen zat de reis erop! Onze reis door Nederland bracht ons nieuwe perspectieven en verrassende inzichten. Tijdens de reis bleek dat het niet makkelijk is om voor complexe problemen de juiste samenwerkingsvorm te vinden. Of om bestaande kaders en ideeën los te laten. Samen werken is ook daadwerkelijk wérken.

Paul: “We hopen dat óns verhaal ook voor jullie een inspiratie is om de kampvuren op te stoken en aan elkaar jullie eigen verhalen te vertellen!”

Samenwerken in organisatienetwerken: leerervaringen delen

In korte vlogs en nieuwsberichten worden de vijf leerervaringen uit onderstaand essay deze weken door de verkenners toegelicht. Dit is vlog nr. 6 van 6.

Op 17 december a.s. zou Paul één van de sprekers zijn in een online bijeenkomst. We zijn door de gisteravond afgekondigde lockdown helaas gedwongen deze bijeenkomst te verzetten. 

Als potentiële nieuwe data opteren we voor maandagochtend 15 of dinsdagochtend 16 februari a.s. Zet die alsjeblieft alvast met een kruisje in de agenda’s, we laten z.s.m. weten wat het wordt. 

Blijf gezond en we hopen van harte dat jullie met ons mee bewegen naar het komend jaar! 

Lees meer over het essay ‘corporaties raken verstrikt in organisatienetwerken’.