Woensdagmiddag 9 oktober stond de directeurendag in het teken van 25 jaar MKW én vooruitkijken naar de toekomst. Zijn we klaar voor de toekomst? Hoe kunnen we leiden in liminale tijden?

Verleden én toekomst
Hendrik Hoogenkamp blikte daarvoor eerst terug op 25 jaar MKW. Hoe het platform is ontstaan tot de samenwerkingspartner die het nu is geworden. 

Diversiteit en onderling gesprek
Martin van Rijn (voorzitter Aedes) trapte de middag af met een bijdrage waarin hij de diversiteit binnen de sector roemde; groot, klein, steden, dorpen, op het platteland en ommeland. Hij feliciteerde het MKW met de constructieve rol die zij speelt om Aedes te voeden met wat speelt binnen de vereniging en wat voor kleine en middelgrote corporaties belangrijk is. Daarnaast keek hij terug en vooruit: “Als we terugkijken naar zo’n 10 jaar geleden maken we een grote beweging: van ‘we kunnen niet want’ naar ‘we willen wel als’”. En dat vraagt volgens Martin onderling gesprek en de vraag stellen aan elkaar ‘hoe doe jij dat?’ Het is fijn dat dit kan op plekken zoals het MKW.

Technologie versneld én meer ruimte voor zachte kant
Yuri van Geest nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen die hij ziet op het gebied van technologie, verschuivingen op wereldtoneel en wat dit betekent voor het dagelijks werk van een corporatie. Hij schetste een versnelling van inzet van technologie zoals AI en het 3D printen van woningen. Yuri van Geest verwacht hierdoor dat er meer ruimte komt voor de ‘zachte’ kant van ons werk, dat wat technologie niet kan overnemen. Hij signaleert tegelijkertijd dat dit hard nodig is omdat technologie ons ook heeft ontworteld van de natuur en onderlinge interactie.

Ontmoeten
Bij de lunch, pauze en achteraf was er genoeg ruimte om elkaar te ontmoeten. Bij te praten met oude bekenden en kennis te maken met nieuwe mensen.

Het ondertussen en gemak in ongemak
Walter Faaij (corporate antropoloog) vertelde de MKW’ers over de wereld van antropologie; het betekenis geven aan dingen en het met elkaar maken van cultuur. Hij liet de bestuurders zien dat bij verandering van (organisatie)cultuur vaak niet wordt beseft dat van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’ gaat via het ‘ondertussen’. Deze fase gaat gepaard met onrust, verwarring en hoop en vrees. Vaak wordt er in deze fase een beroep gedaan op leidinggevende om snel duidelijkheid te geven.

Walter Faaij liet zien wat het belang is van kampvuren, juist het belang van die onrust en niet te snel door willen naar het ‘nieuwe’.

Ervaringen delen
Wat nemen we van al deze presentaties, speeches mee naar ons dagelijks werk? In gesprekken in kleine groepjes stond die vraag centraal. Herkennen we het ‘ondertussen’, de mogelijkheden van technologie en welke dingen we als leidinggevende kunnen doen? In verschillende groepjes en later in een ‘mini-kampvuursessie’ passeerde deze vragen de revue. En anders wel bij de borrel achteraf.

Achteraf je ervaringen delen
In de MKW-app kan je achteraf ook je eigen ervaringen delen met andere MKW-ers. Deel je foto’s, filmpjes of wat je hebt meegenomen van de dag. 

25 jaar MKW slideshow