In het najaar van 2024 vieren we dat het MKW-platform 25 jaar bestaat. In de maanden tussen de voorjaarsdirecteurendag en het feest in oktober vragen we verschillende mensen over hun ervaringen met het MKW en welke ideeën ze hebben voor de toekomst van kleine en middelgrote corporaties.
Hendrik Hoogenkamp is sinds 2021 voorzitter van het MKW. Daarom vroegen we hem naar zijn ervaringen en naar zijn wensen voor het MKW.
Hoe ben je bij het MKW terecht gekomen?
Eind 2014 startte ik als directeur-bestuurder. Als lid van Aedes ging ik naar een van de verenigingscongressen voor bestuurders waar ik Johan Oosterhoff tegen het lijf liep. Hij nodigde mij uit voor een bijeenkomst van het MKW-platform.
Mijn eerste verenigingscongres ervaarde ik als vrij massaal. Ik vond er op dat moment weinig herkenning. Het was in die tijd nog geen plek om ervaringen of kennis te delen. Bij de MKW-bijeenkomst was de sfeer anders. Daar ontmoette ik bestuurders met vergelijkbare ervaringen. Met de voeten in de klei. Zij liepen tegen eenzelfde soort problematiek aan als waarmee ik te maken had. Ik vond het een laagdrempelige plek waar je zaken makkelijk kunt delen. Vrij snel na een tweede MKW-bijeenkomst kreeg ik de vraag of ik als aspirant bestuurslid wilde meelopen met het bestuur.
Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren van het MKW-platform? Wat kenmerkte het MKW in die periode?
De afgelopen jaren zijn voor een groot deel door corona gedomineerd. Gelukkig vonden we nieuwe (digitale) vormen om elkaar te blijven ontmoeten. Ook in kleine groepjes. In die periode is dat extra belangrijk geweest.
Tegelijkertijd hebben we een aantal zaken steviger georganiseerd. We zijn breed vertegenwoordigd binnen Aedes klankbord/werkgroepen en de verbinding is goed. We trekken zoveel mogelijk met Aedes samen op en stemmen het geluid naar buiten af. Die verbinding maakt ons MKW-platform krachtiger. Dat lijkt tegenstrijdig maar is dat niet. We hebben echt invloed op de koers. We zijn nu een volwaardige gesprekspartner waar we voorheen een luis in de pels of een soort vakbond waren. 25 jaar MKW-platform toont aan dat het MKW-geluid bestaansrecht heeft.
We hebben ook geëxperimenteerd: bijvoorbeeld met een kenniswebsite. We zagen de behoefte aan kennisdeling. Jammer genoeg is het toch niet gelukt: de site bleek niet zo toegankelijk. We verwachten dat de MKW-app ervoor gaat zorgen dat mensen elkaar nog gemakkelijker en op een laagdrempelige manier kunnen vinden en onderling kennis kunnen delen. Dat gebeurt gelukkig nu ook al.
Wat was voor jou een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren?
Ik ben erg trots op de Quickscan Toekomstbestendigheid. Een hulpmiddel in het gesprek over de toekomstbestendigheid van een corporatie. Het helpt kleine en middelgrote corporaties om daarover het gesprek met de raad van commissarissen aan te gaan en goed doordachte keuzes te maken.
Waar ik ook trots op ben is dat we een licht stijgend aantal leden hebben terwijl er ondertussen nog wel fusies zijn. Naar de toekomst toe verwacht ik dat we als platform iets zullen krimpen doordat er nog steeds fusies tot stand komen.
Het mooie aan het MKW-platform is de grote betrokkenheid van directeur-bestuurders. Zij geven ons input over wat op dit moment belangrijk is en dat wegen we mee in het MKW-bestuur. Daar hebben we steeds het gesprek over waar we onze energie op inzetten. Het ene jaar zal dat meer zitten in de belangenbehartiging en het andere jaar ligt het accent juist meer op de ontmoeting.
Wat zijn de uitdagingen voor kleine en middelgrote corporaties voor de komende 25 jaar? |
We moeten goed bewaken dat het werk behapbaar blijft. Regels moeten niet stapelen maar afnemen. We moeten steeds meer gegevens en cijfers aanleveren en verantwoording afleggen. We hebben hier gesprekken over met Aedes omdat dit onderwerp van groot belang is voor kleine corporaties. Een uitdaging waar we samen in moeten optrekken.
En digitalisering en automatisering vraagt aandacht. Daarin hebben we ondersteuning nodig. Het werken met data moet het werk makkelijker maken maar om zo ver te komen is nog best ingewikkeld. De markt is volop in beweging. Om daarin bij te blijven is hard werken voor corporaties. Dat vraagt dus ook om extra inzet vanuit het MKW en Aedes.
En een belangrijke vraag om over na te denken is: hoe blijf ik een aantrekkelijke werkgever? In 2023 hebben we in MKW-verband nagedacht over ons ‘werkgeversmerk’ met het doel dat te gebruiken in onze arbeidsmarktcommunicatie. We zullen ook moeten nadenken over regionale samenwerkingsvormen waarin we talenten kunnen delen en mensen gericht opleiden. Het MKW-traineeship is daar ook een goed voorbeeld van. We lopen daarin voorop en bereiden ons voor op de toekomst.
Wat wens je het MKW toe de komende jaren?
Het MKW-platform floreert door haar leden. Dus als we net zoveel betrokken leden mogen hebben als nu, die ons voeden, input geven en ook laten weten als het knelt, dan heeft dat enorme meerwaarde.
Kleine en middelgrote corporaties hebben een goed verhaal omdat we dichtbij onze huurders staan, snel kunnen schakelen en weten te prioriteren. We doen ons werk anders dan grote corporaties en dat heeft zo zijn voordelen. Dat verhaal blijven we vertellen. Het vertelt zichzelf ook via bijvoorbeeld de benchmark en visitatierapporten.
We zijn ondertussen in een fase terecht gekomen waarin we goed samenwerken met Aedes om regelgeving te beperken en het voor kleine organisaties behapbaar te houden. Dan helpt het dat we weten dat de kleine organisatievorm meerwaarde heeft voor huurders, werknemers en de opgaven waar we voor staan. Wij maken uiteindelijk met elkaar het verschil.
De kracht van het MKW is dat we daarin elkaar opzoeken om te ontdekken hoe dat eruit kan zien. Hoe we kwetsbaarheden kunnen verkleinen en samen kunnen blijven werken aan onze opgave.