Eva Daemen en haar begeleider Jordy Raets delen hun ervaringen met het MKW-traineeprogramma bij Krijtland Wonen. Hun verhaal laat zien hoe jonge talenten en ervaren professionals elkaar versterken in een open, leerzame werkomgeving. Eva vond haar richting, Jordy groeide als leidinggevende – en samen bouwden ze aan vernieuwing binnen de corporatie. Een inspirerend voorbeeld van hoe traineeships bijdragen aan persoonlijke groei én de toekomst van de volkshuisvesting.
Wat waren je eerste indrukken bij je corporatie?
Eva: Ik ben via-via als stagiair gestart bij Krijtland Wonen. Ik had er vooraf dus niet zo’n beeld bij. Al snel merkte ik dat het werk ontzettend waardevol is voor de maatschappij. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.
Jordy: Ik ben in februari 2021 begonnen, net na de fusie en midden in de lockdowns. Je voelde dat we aan de vooravond stonden van iets moois. Dat klinkt misschien cliché, maar ik zag echt potentie. We kwamen uit een traditionele corporatie, en het is mooi om te zien waar we nu staan. Al vrij snel werd duidelijk dat het zou gaan slagen; de randvoorwaarden waren goed geregeld. Het is bijzonder om die groei van twee naar één organisatie te hebben meegemaakt. Er was een grote bereidheid onder medewerkers om er een succes van te maken. Het was vooral een kwestie van de juiste richting vinden. Inmiddels zijn we ook wat verjongd, en je ziet dat de samenwerking tussen jong en oud goed verloopt. Er zijn geen kampen ontstaan in die overgangsperiode. Fijn ook dat de bestuurder veel ruimte gaf om te ontwikkelen – al moet je het dan wel zelf doen.
Eva, kun je iets vertellen over je opdrachten?
Eva: Ik was in het begin erg zoekende naar waar mijn kwaliteiten lagen. Ik kreeg de vrijheid om verschillende dingen uit te proberen: HR, incasso, verduurzamingsprojecten – echt van alles. Uiteindelijk ben ik me meer gaan richten op interne, ondersteunende opdrachten. Een paar maanden geleden ben ik begonnen met de opdracht om de kantoorverbouwing in goede banen te leiden.
Wat heeft je verrast in dit traineeship?
Jordy: Ik ging er vrij blanco in en werd positief verrast. Van de vorige lichting had ik wel wat meegekregen, maar wat me vooral opviel was de openheid van iedereen. Jongeren brachten dat ook mee en dat inspireerde de leidinggevenden. De informele sfeer en humor, dat voelde al goed na de eerste sessie. Door die veiligheid en openheid durfden mensen makkelijk naar voren te stappen. Dat is niet vanzelfsprekend. De manier waarop het traineeship is opgepakt, met opdrachten die theorie en samenwerking combineren, was sterk. En de lunch was ook lekker!
Eva: Ik sluit me daar helemaal bij aan. De openheid binnen de groep voelde heel prettig, ondanks dat we allemaal verschillende persoonlijkheden zijn. Het klikte goed. Door die veilige omgeving was het ook gewoon heel gezellig. Als er een tijdje geen traineedagen waren, vond ik dat echt jammer. De betrokkenheid van Krijtland Wonen was groot, zeker omdat ik zoekende was. Ik kreeg veel vertrouwen en ruimte om dat proces te doorlopen.

Wat vind je uitdagend aan het traineeship?
Eva: Vooral het vinden van mijn eigen richting. Ik begon vrij blanco, zonder een duidelijke functie bij Krijtland, en was zelf nog zoekende naar wat ik leuk vond. Dat kostte soms veel energie, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. Ik heb geleerd om hierover te praten, kaders te stellen en mijn eigen pad te bepalen.
Jordy: Ik geef leiding aan een klein team met medewerkers die veel ervaring hebben en zelfstandig werken. Eva kwam als trainee in mijn team, en dat was spannend: hoe begeleid je iemand goed? Ik voelde me verantwoordelijk om dat goed te doen. Ik merkte dat het hielp om haar een concretere opdracht te geven. Toen dat eenmaal liep, ging alles veel makkelijker en groeide haar zelfstandigheid. De samenwerking was heel fijn – zowel persoonlijk als functioneel. Ik heb veel aan Eva gehad, ook in hoe ik zelf functioneer binnen Krijtland. Het was een evenwichtige samenwerking.
Merk je effect van de trainingsdagen?
Jordy: Ik ben nog vrij jong, maar toch van een andere generatie dan de trainees. Door de trainingsdagen heb ik meer inzicht gekregen in hoe Gen-Z denkt en wat wel en niet werkt. De jeugd heeft de toekomst, en dat geldt zeker bij Krijtland. We nemen binnenkort afscheid van een aantal mensen, dus het is belangrijk dat we een omgeving creëren waarin jongeren zich prettig voelen. Ik heb ook meer inzicht gekregen in mijn rol als leidinggevende. Ik wil bijvoorbeeld graag dingen oplossen voor anderen, terwijl dat niet altijd aan mij is.
Eva: Ik heb veel geleerd over de sector en hoe die werkt. Maar vooral over mijn persoonlijke ontwikkeling: bewustwording van wat belangrijk is voor mij, het stellen van grenzen, prioriteren van werkzaamheden, en wat je kunt doen als je even niet lekker in je vel zit. Het zijn misschien basisdingen, maar de bewustwording maakt een groot verschil. Ook heb ik veel geleerd van mede-trainees – hun verhalen helpen om te vergelijken en te reflecteren.
Eva, als jij nu bestuurder was, wat zou je doen?
Eva: Ik zou proberen om de afdelingen meer met elkaar te verbinden. Nu zijn het soms eilandjes, en dat is niet nodig. Meer samenwerking en communicatie tussen afdelingen zorgt ervoor dat mensen beter weten wat anderen doen, en dat draagt bij aan werkplezier.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor corporaties in de toekomst?
Jordy: Veel corporaties hebben dezelfde uitdagingen, al zijn er accentverschillen. De veelheid aan opgaven is een grote uitdaging, zeker in een dynamische en onstabiele omgeving. Kijk bijvoorbeeld naar de huurbevriezing – dat werkt niet in vastgoed, waar je juist stabiliteit voor de lange termijn nodig hebt. Het politieke landschap is enorm verdeeld, en we weten niet goed waar we aan toe zijn. Problemen zoals stikstof en flora & fauna blijven blokkeren. Het emmertje met wat we aankunnen loopt een keer over.
Eva: Ik sluit me daar helemaal bij aan. De balans tussen betaalbaarheid en verduurzaming van woningen is lastig. De kosten stijgen, en je wilt niet dat de huurder daar de dupe van wordt. Er zijn te weinig woningen, en de kosten maken het niet makkelijker. De behoeften van huurders veranderen ook. Iedereen een passende betaalbare woning bieden is een grote uitdaging.