Het MKW-traineeprogramma is dit voorjaar gestart met de derde lichting van trainees. Louise is als trainee aan de slag bij Triada op de IT-afdeling van Annemarie, haar begeleider en leidinggevende. We spreken ze over het MKW-traineeprogramma. Wat heb je ervaren? Wat heeft je verrast? En welke uitdagingen zie je voor corporaties in de toekomst?

Wat waren je eerste indrukken bij Triada?
Louise (trainee):
Ik was verrast door de gastvrijheid. Omdat ik bijvoorbeeld eerst geen auto had kreeg ik vaak het aanbod van collega’s om mee te rijden. Ook het meelopen en meekijken met collega’s is heel normaal. Iedereen vindt het leuk om uit te leggen wat ze doen.
En ik mag overal een mening over hebben. Dat had ik niet verwacht. Een jonge trainee, dacht ik, moet eerst haar plek veroveren en ervaring opdoen voordat ze serieus genomen wordt.

Leidinggevende Annemarie herkent de ervaringen van Louise:
Ik kwam niet uit de sector toen ik zes jaar geleden bij Triada aan de slag ging. Ik heb hiervoor in de profitsector gewerkt. Wat mij vooral opviel was hoe vriendelijk iedereen voor elkaar is. Het was voor mij een verademing dat er in harmonie goed naar elkaar wordt geluisterd. De andere kant daarvan is dat er ook veel niet wordt gezegd. Dat is wel lastig. Zeker omdat ik wel direct ben. Dat was best wennen voor mij.
De sector is heel leuk, actueel en sociaal, dat spreekt mij nog steeds heel erg aan. Het is iedere dag wel in het nieuws. En we werken aan het oplossen van de woningcrisis.  

Wat voor soort opdrachten heb je als trainee, Louise?
Dat zijn er heel veel. Ik heb één hoofdopdracht om de beheerorganisatie voor het functioneel beheer op te zetten. Die mist nu nog bij Triada.
Daarnaast heb ik heel veel kleinere opdrachten zoals de implementatie van een softwarepakket of het verbeteren van interne processen. Kunnen we dat niet beter automatiseren? Ik heb ondertussen ook een cursus Lean bijna afgerond waardoor ik over processen nog beter kan nadenken en slimme oplossingen kan bedenken.

Wat heeft je verrast in dit traineeship?
Annemarie (leidinggevende):
De kwaliteiten van Louise hebben mij verrast. Heel fijn! Tuurlijk heeft ze wel begeleiding nodig maar ik hoef niet haar hand vast te houden. Stage begeleiden heb ik al vaker gedaan en dat is veel intensiever. Trainees zijn veel zelfstandiger en dat mag je ook verwachten. Ze redt zich ook communicatief met andere collega’s. Die geven ook aan: wat een goede collega!

Louise (trainee):
De vrijheid die ik hier krijg heeft me verrast. Ik had toch verwacht dat het een soort strak omschreven stage-opdracht zou zijn. Het is fijn dat ik zelf op ontdekking mag in de organisatie om te kijken wat het probleem precies is en waar ik kan helpen. Ik mag ook initiatief nemen om zelf nieuwe dingen op te starten als mij dat handig lijkt voor Triada. Zo heb ik vanmorgen nog een richtlijn voor AI-gebruik geschreven.

Annemarie: En daar ben ik dan weer super blij mee!  

Wat vinden jullie uitdagend aan het traineeship?
Louise (trainee): 
Ik kom net van de universiteit en daar is de werksfeer anders. Er zijn keiharde deadlines en iedereen moet maximaal aanpoten om dat te halen. In de woningcorporatiecultuur gaat alles trager. Er zijn meer dingen om rekening mee te houden, zoals wet- en regelgeving maar ook andere afdelingen of partijen. Ik moest wel leren om daarmee om te gaan.

Annemarie (leidinggevende):
Het is leuk en uitdagend om Louise zo goed mogelijk te begeleiden. Het is niet moeilijk maar wel nieuw voor mij. Als je kijkt naar mijn team dan is Louise ook een ander type collega . Dat is uitdagend in de positieve zin.

We moeten tijdelijk verhuizen naar een andere plek en in het kader van de onderlinge verbinding heb ik iedereen opgeroepen om ook eens bij een andere afdeling te gaan zitten. Louise doet dat gewoon, andere collega’s vinden dat lastiger. Dat geeft dus een leuke dynamiek in het team: dat dingen worden bevraagd of een keer anders gaan.

Als jullie nu bestuurder waren, wat zouden jullie doen?
Annemarie (leidinggevende):
Vanuit onze organisatie proberen we goed in verbinding te staan met andere maatschappelijke organisaties. Dat is ook onze kracht. Ik zou dat als bestuurder nog meer stimuleren. Samen met andere corporaties en onze partners in de gemeente. Het valt mij op dat het niet zo gewoon is om veel contact te hebben met collega’s bij andere corporaties. Terwijl dat juist heel leuk en zinnig is. Het is heel leerzaam om van anderen te horen hoe zij iets aanpakken. Zeker omdat je toch vaak met dezelfde onderwerpen bezig bent.

Louise (trainee):
Ik zou als bestuurder snoeihard inzetten op huisvesting voor jongeren. Ik heb geen cijfers om dat te onderbouwen maar zie zoveel vrienden om mij heen die worstelen met het vinden van een huis na hun studententijd. Er zijn te weinig kleine studio’s terwijl er wel veel eenpersoonshuishoudens zijn. Ik denk dat we echt ander aanbod moeten bouwen voor die eenpersoonshuishoudens. Dat kunnen ook woongroepen zijn.

Nu vallen veel jongeren tussen wal en schip; te weinig wachttijd voor sociale huur en te weinig geld voor middenhuur of een koophuis. Nu gaan veel leeftijdsgenoten terug naar hun ouders.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor corporaties in de toekomst?
Louise (trainee):
De huizencrisis en dan vooral voor jongeren. Maar waar ik ook veel toekomstmogelijkheden zie is samenwerking op IT-gebied. Ik was laatst bij een dag van de politie en daar vertelden ze dat ze veel IT-systemen op landelijk niveau ontwikkelen zodat niet elke regio meer zijn eigen systemen hoeft te onderhouden. Dat bleek gewoon niet meer houdbaar. Dat kan ook best wat zijn voor onze sector. 1 ERP systeem bijvoorbeeld dat is ontwikkeld door ons eigen ontwikkelteam. Dat team zou dan nog meer systemen kunnen ontwikkelen helemaal op maat voor de corporatiesector zodat we ook minder afhankelijk zijn van de grote leveranciers .

Annemarie (leidinggevende):
Ik kan mij goed vinden in het punt van Louise. Ik zie die vragen ook op financieel gebied. Blijven we allemaal onze eigen corporatie runnen of gaan we meer delen. Solidariteit met andere corporaties onderling om de grote ambities aan te kunnen.
De financiële oplossing die de sector heeft geregeld voor Vestia dat was een heel gedoe. Dat moet in de toekomst makkelijker kunnen. Gewoon samenwerken omdat het bijdraagt aan het oplossen van de huizencrisis.