Het MKW-traineeprogramma is dit voorjaar gestart met de derde lichting van trainees. Murat is als trainee aan de slag bij Vincio Wonen op de afdeling van Twan, zijn begeleider en leidinggevende. We spreken ze over het MKW-traineeprogramma. Wat heb je ervaren? Wat heeft je verrast? En merk je effect van de trainingsdagen?
Wat waren je eerste indrukken bij Vincio Wonen?
Murat (trainee):
Ik was blij verrast door het begrip van collega’s. Ik kon niet zo goed Nederlands maar dat was geen probleem. Iedereen wilde mij wel helpen. En als ik het niet goed begreep dan herhaalden ze het geduldig. In Turkije werkte ik als advocaat dat was een heel andere omgeving, veel drukker. Bij Vincio wonen is er tijd om rustig en efficiënt te werken. Én niet onbelangrijk er is heel vaak vlaai in de keuken.
Twan (leidinggevende):
Ik werk nu zes jaar bij Vincio Wonen en daarvoor heb ik bij een andere woningcorporatie gewerkt. Ik werk dus al wat langer in de sector. Werken bij een corporatie voelt voor mij als thuiskomen. Bij mijn vorige werkgever, een veel grotere organisatie, heb ik de basis gelegd voor mijn carrière in deze sector. Ze hebben me warm gemaakt voor het werk en me alles geleerd wat ik nodig had om succesvol te zijn. Het was een fijne plek om te beginnen en ik heb er veel waardevolle ervaring opgedaan.
Bij Vincio Wonen, een kleinere organisatie, voel ik me echter veel meer op mijn plek. De kleinschaligheid zorgt voor een hechtere band met collega’s en bewoners, en ik merk dat mijn werk hier meer impact heeft op de gemeenschap. De persoonlijke benadering en de korte lijnen binnen de organisatie passen beter bij mij. Het voelt goed om deel uit te maken van een team waar iedereen elkaar kent en waar we samen echt het verschil kunnen maken. Bovendien is er hier meer ruimte voor eigen initiatief en creativiteit, wat mijn werk nog leuker en uitdagender maakt.
Murat, kan je me iets vertellen over je opdrachten?
Ik heb heel veel verschillende soorten opdrachten. Zo ga ik over de bezwaren bij huurverhoging en als er dan documenten ontbreken neem ik contact op met de huurders. Ook ga ik over de voorzieningenwijzer. Daarvoor ga ik naar huurders toe om uitleg te geven. Wat ik ook doe is bewonerskracht. Ik organiseer met mijn collega’s sommige activiteiten in de wijk, zodat mijn collega’s snel problemen in de wijk kunnen horen en aanpakken.
Tot slot doe ik onderzoek naar tweehurenbeleid voor passend toewijzen. Daarvoor heb ik veel gesprekken gevoerd met collega’s bij andere woningcorporaties om inzichten op te doen.
Wat heeft je verrast in dit traineeship?
Twan (leidinggevende):
Toch wel het enthousiasme van alle trainees en dan vooral mijn ‘eigen’ trainee Murat. Het is heel leuk om nieuwe inzichten en ideeën van hen te krijgen en daardoor op een andere manier naar je werk te kijken. Daarnaast vind ik de trainingen die we ook als leidinggevenden hebben erg fijn. De laatste keer ging het over creatief leiderschap en dat heeft mij echt nieuwe inzichten gegeven over hoe ik mijn rol als leidinggevende moet inrichten zodat mijn team er beter door gaat presteren. Daar had ik anders niet bij stil gestaan.
Murat (trainee):
Er is veel ruimte voor mijn eigen ontwikkeling. Zo heb ik een Lean Green Belt training (andere manier naar verbeteringen kijken) mogen doen en een aantal certificaten al gehaald. Toen ik binnen kwam wist ik nog niet zoveel over woningcorporaties. Dankzij het traineeship heb ik daar veel over geleerd. Ondanks dat mijn collega’s meer ervaringen hebben voel ik mij vrij om mijn ideeën te delen. Dat geeft veel zelfvertrouwen.
Wat vind je uitdagend aan het traineeship?
Murat (trainee):
Ik ben nieuw in Nederland en een nieuwe taal leren is best uitdagend. Maar ook wat een woningcorporatie is. In Turkije hebben we niet zoiets als sociale woningbouw. Dit systeem is dus helemaal nieuw voor mij.
Twan (leidinggevende):
Voor mij ligt de uitdaging in het nemen van voldoende tijd om Murat goed te begeleiden. Hij wordt steeds zelfstandiger, maar heeft bij die ontwikkeling natuurlijk nog steeds ondersteuning nodig. Het is belangrijk dat onze trainees zich goed kunnen ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk succesvol kunnen zijn in de sector, ongeacht of dat bij onze organisatie is of elders.
Bij een stagiair is er vaak een duidelijk afgebakende opdracht die afgerond moet worden. Een trainee daarentegen, betrek je meer bij het dagelijkse werk en zorg je ervoor dat ze daadwerkelijk bijdragen aan de organisatie. Dit biedt hen de kans om praktijkervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen in hun rol.
Merk je effect van de trainingsdagen?
Twan (leidinggevende):
Ja, ik zei er net al wat over. De trainingsdagen hebben echt een enorme meerwaarde. Voor mij zelf maar ook voor de organisatie. Het is een intensieve dag, zeker omdat wij wat langer moeten reizen. Wel erg de moeite waard.
Murat (trainee):
Ik vind de trainingsdagen erg leuk. Ik leer heel veel. Ik heb om alles goed te snappen samenvattingen gemaakt en die ook gedeeld met de andere trainees. Ik heb denk ik de meeste dingen geleerd van alle trainees 😊. Het maken van samenvattingen helpen mij enorm goed te sturen. Dat deed ik ook al in Turkije tijdens mijn studie. Ik maak op het werk ook veel samenvattingen, Twan weet dat wel.
Twan (leidinggevende):
Zeker!
Als jij nu bestuurder was, wat zou je doen?
Murat (trainee):
Ik zou meer rekening houden met de vergrijzing. Ik zou investeren in verpleeghuizen voor senioren. Daarvoor zijn nu lange wachtlijsten. De afgelopen periode heb ik mij verdiept in de doorstroming van senioren voor Vincio Wonen. Als senioren kunnen verhuizen naar een geschikte woning zorgt dat voor een treintje aan verhuizingen. Gezinnen kunnen doorstromen naar een gezinswoning, starters naar de starterswoning en studenten kunnen een stap maken. Zo komen meer huishoudens in een passende woning terecht.
Daarnaast zou ik trainingen organiseren voor medewerkers zodat ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Dat helpt ook om tijd te besparen.
Twan (leidinggevende):
Ik zou jong en oud binnen onze organisatie veel meer met elkaar willen verbinden. Ik zou graag meer jongeren enthousiasmeren voor het werken bij woningcorporaties. Het vak leren kennen en niet gelijk in het diepe gooien. Een oudere medewerker helpt een jonge op weg en andersom leert de jonge medewerker weer andere dingen aan de oudere medewerker.
Er is een vergrijzing in de woningmarkt maar ook bij woningcorporaties. We hebben daarom die verjongingsslag nodig. Soms is het beter om meer mensen in je organisatie hebben zodat ze alvast kunnen leren. In ons vak is ervaring opdoen best belangrijk.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor corporaties in de toekomst?
Twan (leidinggevende):
De grootste uitdaging is verduurzaming, maar ook de druk op de woningmarkt. Soms vraag ik me af of het allemaal nog wel haalbaar is. De sociale problemen nemen ook toe; er zijn veel bijzondere doelgroepen en ik vraag me af of we dat als sector nog wel aankunnen. We hebben elkaar echt nodig om dit allemaal voor elkaar te krijgen.
Daarnaast wordt alles ook steeds duurder voor huurders. Niet alleen de huurprijzen stijgen, maar ook de energiekosten en de algemene kosten van levensonderhoud. Corporaties moeten flink investeren in nieuwbouw en het verduurzamen van bestaande woningen, wat op de lange termijn financiële druk met zich meebrengt. Dit betekent dat we als sector goed moeten nadenken over hoe we onze middelen efficiënt inzetten en toch betaalbare woningen kunnen blijven aanbieden.
Murat (trainee):
Ik zie twee soorten uitdagingen; voorspelbare en onvoorspelbare uitdagingen. De Nederlandse bevolking vergrijst en dat zal de komende periode toenemen. Woningcorporaties zullen oplossingen moeten bedenken om aan die behoefte te voldoen. Daarnaast onvoorspelbare uitdagingen zoals nieuwe conflicten tussen landen en de effecten daarvan op bouwkosten en energiekosten. Maar ook wisselingen van beleid. Corporaties hebben het nodig dat ze langjarig vooruit kunnen plannen en dat er niet te veel wisselt in wat moet en wat niet moet.