In het najaar van 2024 vieren we dat het MKW-platform 25 jaar bestaat. In de maanden tussen de voorjaarsdirecteurendag en het feest in oktober vragen we verschillende mensen over hun ervaringen met het MKW en welke ideeën ze hebben voor de toekomst van kleine en middelgrote corporaties.
Wouter van Hemert is directeur-bestuurder van Stichting Jongeren Huisvesting Twente en net MKW-lid geworden. Daarom vroegen we hem naar zijn verwachtingen van het MKW en zijn wensen voor het MKW.
Hoe ben je bij het MKW terecht gekomen?
Ik ben nu zo’n drie jaar directeur-bestuurder bij Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT). De Twentese corporaties werken veel samen via WoonTwente. Via dat samenwerkingsverband ken ik Erna Mobach (o.a. bestuurslid van het MKW) en zij tipte mij het MKW-platform. Ik had er nog niet van gehoord dus was blij dat ze mij daarop wees.
Ik ben heel erg voor dit soort samenwerkingen. Het brengt jezelf wat en jij hebt weer wat aan anderen te bieden. Het is fijn om als kleine corporaties te herkennen dat je met dezelfde problemen te maken hebt en in een vergelijkbare context je werk doet. Ik vind het daarom zinvol om je aan te sluiten bij het MKW.
Het MKW is voor mij vooral belangrijk voor het netwerk. Zodat we elkaar kunnen opzoeken als we een vraag hebben of samen willen optrekken. Dan helpt het dat je naast de corporaties in Enschede, WoonTwente en in mijn geval ook Kences (vereniging van studentenhuisvesters) ook kleine corporaties kent die je kan bellen.
Het motto van het MKW is ‘de kracht van klein’. Wat betekent dat voor jou?
Hier als kleine corporatie in Enschede doorleven we dat echt. We hebben een specifieke doelgroep: 18-30 jaar en die hebben een andere behoefte dan ‘reguliere’ huurders. Het is niet goed te vergelijken.
Wij gebruiken de korte lijnen met jongeren om snel te kunnen inspelen op wat zij nodig hebben. Zo hebben we 17 jongeren die op vrijwillige basis en een kleine vergoeding projectbeheerder zijn. Zij doen werkzaamheden rond de mutaties van woningen en leggen het eerste contact met de nieuwe huurder. Het is voor een nieuwe student prettiger om een medestudent of jongeren te treffen. Ze helpen elkaar echt op weg, ook met praktische dingen zoals hoe bak je een ei?
Deze projectbeheerders zijn ons directe contact met de jongerenwereld. Ze zijn onze ogen en oren op straat en in de complexen. Ze appen regelmatig via onze groepsapp als er iets is waar wij wat mee moeten. We komen achter veel dingen omdat zij het aan ons doorgeven. Ook over wat er allemaal gebeurt in de avonduren. Normaal gesproken zouden we dat niet weten omdat we dan er niet zijn.
Hoe verwacht je dat het lidmaatschap van MKW Platform jou verder helpt in je werk?
Het helpt om inzicht te krijgen in hoe vergelijkbare corporaties omgaan met bepaalde thema’s. Daarover contact hebben en samen nadenken helpt om je eigen gedachten te vormen. Zo sprak ik laatst Hanneke de Rijter de directeur-bestuurder van Woningstichting Tubbergen en dan praat je zo 1,5 uur over veel herkenbare onderwerpen waar we beiden druk mee zijn. Het is prettig om daarover te kunnen sparren en van elkaar te leren. Hoe doen jullie dat dan? Dat is voor mij echt de meerwaarde van het MKW.
Welke samenwerking in het afgelopen jaar springt er bij jou uit?
We hebben een heel mooie samenwerking met de Woonplaats, een andere Enschedese corporatie. Het is een grotere corporatie waar we heel prettig mee samenwerken omdat we allebei de schouders eronder willen zetten. Het verschil tussen groot en klein maakt dan niet uit. Het was prettig samenwerken met hun directeur-bestuurder Marjon Wolters. Zij is onlangs overleden. Tot het laatste moment was zij heel betrokken, verdrietig dat zij het vervolg niet meer meemaakt.
We hebben samen in twee jaar tijd zo’n 200 flexwoningen in Enschede van de grond gekregen. Van nog geen grond om iets te plaatsen naar realisatie. Het gaat heel snel en dat komt omdat iedereen zijn rol heeft gepakt. Wij als corporaties in de samenwerking maar ook de gemeente.
Zijn er in 2050 nog woningcorporaties in de huidige vorm?
Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen, zeker als je nadenkt over de huidige vorm. Het principe dat er een organisatie is die investeert in betaalbaar wonen dat zal wel blijven bestaan. De samenleving zal niet zo erg veranderen dat iedereen het zelf gaat doen. Ik denk zelfs dat er een grotere groep gaat ontstaan die hier behoefte aan heeft, als de ongelijkheid groeit.
Ik denk dat digitalisering veel gaat doen. Daar hebben we de afgelopen jaren de vruchten al van geplukt. Investeringen op dat gebied hebben zich terugverdiend. Tegelijkertijd moeten we goed nadenken over wat digitaal kan en wat we juist niet digitaal willen doen. Het contact met huurders is heel waardevol, dus dat wil je niet digitaliseren. De administratie en rompslomp kunnen we dan digitaal makkelijker maken zodat we meer ruimte hebben voor community-achtig werk. Huurders helpen en bijdragen aan hun welzijn.
Wat wens je het MKW toe de komende jaren?
Ik wens het MKW een sterk netwerk toe met sterke verbindingen tussen de leden. Daar kan iedereen kracht uit halen. Daarnaast is het goed dat we elkaar kennen voor als het een keer nodig is. Stel de politiek bedenkt dat kleine corporaties niet meer gewenst zijn, dan kun je elkaar snel vinden. Ons verhaal vertellen waarom het juist van waarde is. We zijn als geheel sterk en dat wens ik ons toe.