In het najaar van 2024 vieren we dat het MKW-platform 25 jaar bestaat. In de maanden tussen de voorjaarsdirecteurendag en het feest in oktober vragen we verschillende mensen over hun ervaringen met het MKW en welke ideeën ze hebben voor de toekomst van kleine en middelgrote corporaties.
Het MKW Platform heeft binnen Aedes de ambitie om een goede en effectieve belangenbehartiging van middelgrote en kleine woningcorporaties te waarborgen. Daarom vragen we voorzitter van Aedes, Martin van Rijn, om zijn kijk te geven op MKW-corporaties.
Zijn er in 2050 nog kleine en middelgrote woningcorporaties in de huidige vorm?
De komende periode komen er veel vraagstukken op ons af die om een antwoord vragen. Denk aan de woningnood, wonen en zorg, ouderen die langer zelfstandig blijven wonen, de leefbaarheid van wijken. Ik verwacht dat we daarvoor kleine en middelgrote woningcorporaties hard nodig hebben.
Tegelijkertijd zou het ook kunnen dat het middel ‘corporatie’ een andere vorm gaat krijgen. We moeten nu al veel werken in samenwerking met andere organisaties zoals zorgorganisaties. Hoe we het werk organiseren krijgt op den duur misschien een andere vorm. Dat heeft niet per se met klein of groot te maken.
Het MKW-platform profileert zich met het motto: de kracht van klein. Wat is dat voor jou?
De kracht van klein is voor mij dat er korte lijn zijn. Dichtbij mensen. Kleine corporaties kennen hun buurten, huurders en medewerkers goed. Ze kunnen daardoor gemakkelijker naast mensen staan. Dat is van enorme meerwaarde en kracht!
Als we het dan in de sector hebben over participatie nieuwe stijl en de vragen die spelen rondom kwetsbare wijken. Kleine corporaties krijgen dat sneller voor elkaar. Corporaties die in staat zijn om dat te organiseren hebben een streepje voor.
Ik wil sowieso een lans breken voor de diversiteit in corporatieland; die moeten we echt enorm koesteren. Zowel de grootte van corporaties als de plek waar corporaties actief zijn: in steden, dorpen, platteland of ommeland.
Wat is jouw mooiste herinnering aan het MKW-platform?
Ik sluit als voorzitter regelmatig aan bij het MKW-bestuur om te praten over wat er speelt in Den Haag én in de vereniging. Wat ik mooi vind is dat het MKW heel intensief bespreekt wat ontwikkelingen betekenen voor hun leden. Hoe slaat een wetwijziging neer bij de kleine corporaties en welke effecten heeft dat. Het helpt Aedes en mij om de diversiteit van corporatieland te begrijpen. Waar worstelen verschillende groepen in onze vereniging mee en kunnen we dat oplossen?
Dat geeft ons als vereniging ook kracht richting Den Haag. Want we moeten gevoed zijn vanuit de praktijk. Je realiseren dat niet alle organisaties hetzelfde zijn. In de Randstad pakt een maatregel anders uit dan op het platteland en voor een grote corporatie ook weer anders dan voor een kleine corporatie. Rekening houden met die verschillende invalshoeken geeft ons verhaal kracht.
Wat is de meerwaarde van het MKW-platform voor Aedes?
We hadden het er net al over. De praktijk is niet eenduidig. Dit moeten we erkennen en benutten. De kracht van diversiteit is voor Aedes belangrijk. We worden gezien als een vereniging die echt de achterban vertegenwoordigt. Dat merk ik in mijn gesprekken overal. Als wij iets afspreken is de kans groot dat we dat nakomen omdat wij bij Aedes in nauw contact staan met onze leden.
Wat verwacht je anders of meer van het MKW-platform in de komende jaren?
Ik verwacht dat we de komende periode nauwer zullen samenwerken. De vraagstukken waar we nu voor staan worden ingewikkelder en dat doet een groot beroep op de professionaliteit van vakmensen ook bij kleine corporaties. Aedes kan daarin behulpzaam zijn door dingen uit te zoeken of op een andere manier ondersteuning te bieden.
Wat wens je het MKW toe de komende jaren?
MKW-platform mag trots zijn op wat is bereikt. De diversiteit in de vereniging Aedes is mooi en goed in beeld. Aedes is voor MKW al lang geen concurrent meer of iets om je tegen af te zetten. Het MKW praat nu over wat ze willen zien en wat de ambitie is. Dat is krachtiger en effectiever!