“De omvang van de keuzes die je maakt bij woningcorporaties is heel groot. De verdeling van sociale huur en middenhuur, betaalbaarheidsgrenzen, streefhuren, de aanschaf van warmtepompen, het zijn grote beslissingen, met veel impact, die soms over je hele bezit gaan”.
Alexander is trainee bij Habeko (Hazerswoude) en Meer Wonen (Roelofarendsveen). Hij heeft een achtergrond in Vastgoed en Makelaardij, het laatste deel van zijn studie is hij nu werkend aan het afmaken. Alexander was geïnteresseerd in een vacature rondom gebiedsontwikkeling en projectmanagement bij een woningcorporatie maar ze zochten een senior. Dezelfde corporatie was ook opzoek naar een trainee, hierdoor kwam Alexander uit bij het MKW traineeship.
Collega bestuurders Peter Hoogvliet en Martin Bogerd nemen deel aan het MKW traineeprogramma. Zij vormen samen de werkgevers van Alexander.
Wat waren je eerste indrukken bij je corporaties?
De omvang van de keuzes die je maakt bij woningcorporaties is heel groot. De verdeling van sociale huur en middenhuur, betaalbaarheidsgrenzen, streefhuren, de aanschaf van warmtepompen, het zijn grote beslissingen, met veel impact, die soms over je hele bezit gaan.
Kan je me iets vertellen over je opdrachten?
Bij Meer Wonen breng ik in kaart welke huurders van woningen met EFG labels nog niet hebben meegedaan aan een verduurzamingstraject en wat we zouden moeten doen om de woning te verduurzamen, bijvoorbeeld dakisolatie. We hebben dan een gesprek over of ze nu wel willen verduurzamen. Daarna maak ik een kostenraming.
Ook ben ik bezig met een beleidsadvies over het huurbeleid bij sloopwoningen. Dit heeft impact op 200 woningen. Het wordt binnenkort voorgelegd aan het MT.
Bij Habeko werk ik mee aan de herbestemming van een groot buurthuis. Er komen gedeeltelijk woningen in het gebouw. Voor herbestemming is participatie nodig, zeker bij zo’n toonaangevend gebouw waar bewoners aan gehecht zijn. Vandaar dat ik bezig ben met het selecteren van participatiebureaus, met adviseurs ben ik bezig een traject op te zetten. Ook hebben we een voorselectie van architecten gedaan.
Daarnaast ben ik bezig met het vraagstuk wanneer kiezen we voor sloop en wanneer voor rennovatie? Hiervoor kijk ik o.a. naar de leidraad bij andere corporaties. De input van de andere trainees vanuit hun corporaties is hierbij ook heel fijn.
Welke verschillen merk je tussen de twee corporaties?
Vooral bij nieuwbouw is de opgave anders. De ene corporatie bouwt meer in kleine dorpen dan de ander, je bent dan bezig met de vitaliteit in dorpen. De mate van samenwerking met de gemeente verschilt ook.
Daarnaast is de ene corporatie kleiner waardoor je makkelijker samenzit als team, hierdoor heb je sneller een beeld van wat er speelt. Bij de andere corporatie lees ik veel op intranet. Allebei heeft het zijn charmes, het zit anders in elkaar en werkt allebei goed.
Je leert bij twee plekken en biedt je collega’s ingang tot de andere corporatie als ze vragen hoe iets bij de ander wordt aangepakt, dat is wel echt de meerwaarde van het traineeship.
Wat heeft je verrast in dit traineeship?
De openheid van de trainees en de kennisdeling, in het bedrijfsleven zie je dat minder. In de corporatiesector kom je makkelijk aan een contactpersoon en dit kan ook iemand aan de andere kant van het land zijn. De instelling is vaak: wat heb je nodig laten we kijken of we elkaar kunnen helpen. Daarnaast is het heel fijn hoe we met de trainees dingen delen, we bespreken wat er goed gaat of juist lastig is. Hierdoor kun je makkelijker iets aankaarten op werk, omdat je het er met de groep al over hebt gehad, dit maakt je zekerder.
Hoe zijn de trainingsdagen?
Heel leuk, vooral om met experts te praten. Fijn dat je ze na de trainingen ook nog kan bereiken voor vragen. De trainingen over projectmatig werken en het woonruimteverdeelsysteem vond ik erg handig.
Wat vind je uitdagend aan het traineeship?
De vraagstukken, bijvoorbeeld verduurzamen, hoe ga je dat aanpakken, hoe krijg je huurders mee? Alles moet versnellen, sommige processen zijn verouderd en moeten worden veranderd. Het kan uitdagend zijn om mensen hiervan te overtuigen.
Hoe is het om met je bestuurders samen te werken?
We zitten eens in de 2-3 weken samen om het over bepaalde vraagstukken te hebben. Beiden zijn heel toegankelijk, je loopt zo binnen. Doordat zij ook hun leerdoelen delen en waar zij tegenaan lopen, leer je ze op een andere manier kennen, zij stellen zich ook kwetsbaar op.
Als jij nu bestuurder was, wat zou je doen?
Ik zou me focussen op hoe we bestaand vastgoed kunnen optimaliseren en samen met gemeentes kijken naar de grotere opgaven. Ook zou ik meer doen met verdichten en optoppen van woningen, vaker aan 4 of 5 hoog denken, ook binnen dorpen, met in de plint een bedrijf bijvoorbeeld.
Waar zie je jezelf werken na het traineeship?
Ik ga kijken wat er op dat moment op mijn pad komt. Er is werk zat in de sector. In elk geval iets met vastgoed; het optimaal creëren van gebieden.
Wat geef je de corporatiesector mee?
Durf te doen, ook al zijn er veel vraagtekens en belemmeringen. Het mag wat sneller, in de particuliere sector vliegt het soms. Als de ambitie is om 400 woningen binnen 10 jaar neer te zetten dan moeten we een plan hebben en streven om het echt te gaan doen.
Habeko Wonen, 1900 vhe in de gemeente Alphen aan den Rijn
Meer Wonen, 3400 vhe in de gemeenten Oegstgeest en Kaag en Braassem
Het MKW traineeprogramma is ontwikkeld samen met en wordt uitgevoerd door de makers van Talent in Huis.
In het MKW traineeprogramma stappen zowel trainees als directeur-bestuurders in een opleidingsprogramma.