“De woningcrisis en leefbaarheid zijn grote opgaves, om daar deel van uit te maken vind ik geweldig.”

Angelica Rompelman (29) is sinds dit voorjaar als trainee aan het werk bij twee MKW-corporaties in Noord-Holland. De ene helft van de week bij Woontij en de andere helft van de week bij Woningstichting Anna Paulowna. Collega bestuurders Jan van Andel en Ben Broxterman nemen deel aan het MKW traineeprogramma. Zij vormen samen de werkgevers van Angelica.

Ik ben vanuit mijn studie heel commercieel gericht bezig geweest en was gefocust op harde targets. Tegen het einde van mijn studie kwam ik meer in aanraking met duurzame projecten, de verduurzaming van het stadion in Dordrecht bijvoorbeeld. Van daaruit ben ik meer geïnteresseerd geraakt in de maatschappelijke kant. Ik miste werkervaring en zag dit traineeship. Ik had een niet gedefinieerd beeld van woningcorporaties. Toen ik startte ging de wereld nog voor me open. De maatschappelijke waarde van woningcorporaties in de samenleving is heel onbekend en mag meer belicht worden. De woningcrisis en leefbaarheid zijn grote opgaves, om daar deel van uit te maken vind ik geweldig.

Je zit bij twee corporaties, hoe ziet een week er dan voor jou uit?

Ik werk vier dagen aaneengesloten bij de een en dan weer vier dagen bij de ander. Dit heb ik zelf zo voorgesteld. Bestuurders zijn daar flexibel in, die vrijheid is heel fijn. Soms werk ik op een dag ook voor twee corporaties.

Wat waren je eerste indrukken bij je corporaties?

De maatschappelijke waarde was echt een van mijn aha momentjes, die waarde is veel groter dan ik had verwacht. We zijn bijvoorbeeld bezig met vroege signalering van bewoners die de huur niet kunnen betalen. Samen met huurders kijken we dan hoe ze kunnen betalen, we proberen de drempel hierbij te verlagen en hebben contact via de app of gaan even langs. Huurders brengen soms een gebakje. We zijn een organisatie voor huurders, daarvoor zijn we opgericht nooit vergeten dat we er zijn om mensen met een bescheiden inkomen van een woning te voorzien. We bewaken de leefbaarheid, elk huisje heeft zijn kruisje. Die kant trekt mij het meeste.

Waarom heb je voor dit traineeprogramma gekozen?

Voor de snelle ontwikkeling, het kan echt een kickstart van je carrière zijn. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling, ik wil mezelf blijven ontwikkelen na opleiding. Ik was eerst vooral bezig met het halen van targets, ik ben nu veel bewuster bezig met mijn omgeving.

Wat heeft je verrast in dit traineeship?

De enorm snelle ontwikkeling die je doormaakt bij twee organisaties tegelijk. De trainingen dragen daar aan bij, het is echt anders dan een stage. Je neemt echt zelf initiatief neemt om waar je mee bezig wil zijn op touw te zetten. Je krijgt veel ruimte om te leren en veel vertrouwen.

Hoe is het om met je bestuurders samen te werken?

Het is natuurlijk een unieke kans om twee bestuurders als directe sparringpartners te hebben. Ze hebben natuurlijk veel werkervaring, dat leer je niet uit boeken. Ze stellen vaak ook een vraag terug, waardoor ze je op die manier inzicht geven.

Als jij nu bestuurder was van één van je corporaties, wat zou je dan doen?

Meer bewustwording creëren voor de maatschappelijke functie van corporaties. Je bent niet alleen verhuurder van woningen, je werkt bijvoorbeeld ook aan leefbaarheid, je hebt een belangrijke signaleringsfunctie en werkt veel samen met andere partijen zoals de gemeente.

Kan je me iets vertellen over je opdrachten?

Bij beiden werk ik aan een adviesrapport communicatie. Bij de ene corporatie gaat het meer om de beleidskaders en AVG van communicatie. Hoe zorgen we ervoor dat AVG regels uitgevoerd worden, en creëren we meer bewustwording over ABG regels. Ook schrijf ik de nieuwsbrief, hier komt van alles in voor: nieuwbouw, besparingen, energietoeslag, nieuwe bewoners in de straat, hierdoor trek ik iedereen aan z’n jasje en haal ik overal informatie vandaan. Daarnaast geef ik advies over het aanpassen van de website, zodat het overzichtelijker en gebruiksvriendelijker wordt, dit is erg belangrijk bij thema’s zoals energieprijzen.

Hoe zijn de trainingsdagen?

Super leuk, er zit best veel diepgang in waardoor het af en toe ook confronterend is. Omdat je zo bewust bij je eigen keuzes stilstaat. Nu denk ik daar ook mee over na. Je bent je meer bewust van degene die voor je zit en welke sterktes je van elkaar kan gebruiken.
Het zorgt ook voor saamhorigheidsgevoel met de medetrainees, het voelt aan als team. Daarnaast is de achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de financiële kan en de geschiedenis van woningcorporaties ook heel handig.

Wat vind je uitdagend aan de traineeship?

De mate van zelfstandigheid, de sector leren kennen en twee nieuwe werkculturen tegelijkertijd. Het is echt multitasken. De bedrijfsculturen verschillen van elkaar, bij de een is de cultuur wat traditioneler en stabieler, er worden weinig risico’s genomen. Bij de ander zijn veel jonge medewerkers en is er meer verandering, het is een andere manier van werken.

Welke verschillen merk je tussen de twee corporaties?

Anna Paulowna is kleinschaliger, ze kennen veel huurders en zijn heel benaderbaar. Woontij is wat jonger en heeft veel speciale woonvormen en werkt samen met zorg en welzijn organisaties.

Waar zie je jezelf werken na de traineeship?

In de corporatiesector, zeker nu woonproblematiek heel actueel is.

Wat geef je de corporatiesector mee?

Zet in op het behouden van jonge mensen. Sta open voor verandering. Wat kunnen we jongeren bieden als ze blijven? En begrijp dat huurders door een hele onzekere periode gaan, zeker nu door de verhoogde energieprijzen. Op het gebied van communicatie is het belangrijk om dat in je achterhoofd te houden.

Woontij, 2100 vhe in Den Helder, Julianadorp en op Texel.

Woningstichting Anna Paulowna, ca 1.400 vhe in de gemeenten Hollands Kroon en Schagen.

Het MKW traineeprogramma is ontwikkeld samen met en wordt uitgevoerd door de makers van Talent in Huis.

In het MKW traineeprogramma stappen zowel trainees als directeur-bestuurders in een opleidingsprogramma.