Het is een tijd van moeizame economische ontwikkeling en negatieve berichtgeving. Daarom voelt het extra goed om positief en innovatief nieuws te kunnen brengen. Met trots presenteert Woonstichting Etten-Leur een rekeninstrument waarmee woningzoekenden voorafgaand aan de woningkeuze, inzicht krijgen in hun woonlasten. De officiële introductie vond plaats op 15 mei tijdens het evenement Woonlasten in beeld. Ruim 60 genodigden waren getuige van dit bijzondere moment.
Meer gericht op de huurder
Directeur-bestuurder van Woonstichting Etten-Leur (WEL), Karo van Dongen leidde de bijeenkomst in: “Al enige jaren houden wij ons bezig met duurzaamheid en energiezuinigheid. Het in 2005 gestarte Reshapeproject richtte zich vooral op de techniek. Toen waren we trots dat we per geveldeel kunnen beschrijven wat de energetische waarde is. Maar de vertaling naar de bewoner was nodig om er echt waarde aan te geven. Wij zijn daarom afgebogen van de techniek en bewogen ons meer richting de woonlasten voor onze huurder. Dit sluit ook aan bij onze focus op betaalbaar wonen.”
1 juni: live op klikvoorwonen.nl
Het woningaanbod van WEL op klikvoorwonen.nl is vanaf 1 juni voorzien van het oranje label Woonlasten in beeld. Roel Jakobs van Vabi legt uit: “Van deze woningen tonen we de gemiddelde energielasten plus de huurprijs. Wanneer een woningzoekende inlogt, hanteert het systeem de persoonlijke gegevens, waardoor de woonlasten specifiek worden.” Medio juli volgt de introductie van het rekeninstrument voor huurders. Zij kunnen dan een afspraak maken met een woonconsulent om inzicht te krijgen in de reële woonlasten. Charel Wouters begeleidde het project bij WEL: “Het resultaat mag er wezen. Want, zoals Sanne Lammers van Nibud zegt: inzicht geeft grip. Op deze manier kunnen we woningzoekenden beter informeren over toekomstige woonlasten. Zo kunnen ze goed keuzes maken. Goed nieuws, zeker als we zo kunnen voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Bovendien maken we ze bewust van hun energiegebruik.”
Totstandkoming rekeninstrument
Tijdens de bijeenkomst gaven door alle betrokken partijen uitleg over de totstandkoming van Woonlasten in beeld. Woonstichting Etten-Leur combineerde haar woningkenmerken met de gebruikersaspecten uit een Nibud-onderzoek. Deze gegevens zijn van invloed op de energiekosten. De onderzoeksresultaten schokte niet alleen Nibud, maar ook alle aanwezigen op de bijeenkomst reageerden vol verbazing. Zo kwam onder andere naar voren dat een gezin met 3 kinderen 40% van de woonlasten besteedt aan energie in een C-label woning. Bij een woning met G-label is dit maar liefst 51,1%. Een bevestiging voor WEL om te zorgen dat woningzoekenden hun woningkeuze kunnen maken op basis van woonlasten, niet alleen vanuit huurprijs. De Etten-Leurse corporatie zocht samenwerking voor verdere uitwerking. Vabi aarzelde eerst over de haalbaarheid, maar het enthousiasme groeide. Het bedrijf pakte de handschoen op om de gegevens om te zetten naar een rekeninstrument voor woonlasten.
Vervolgtraject
Vanwege de ontwikkelingsinvestering door WEL vindt de introductie plaats onder haar woningaanbod. Daarna is het rekeninstrument uiteraard via Vabi beschikbaar voor andere corporaties. Bedoeling is om later dit jaar ook het woningaanbod van de vijf andere corporaties binnen klikvoorwonen.nl te voorzien van woonlasteninformatie. Karo van Dongen vult aan: “Dan is het ook mogelijk om de zoekmethode naar een geschikte woning te doen vanuit een woonlastenbudget.” De betrokkenheid van de aanwezigen was voelbaar tijdens de bijeenkomst. Ze reageerden actief op de inhoud van alle presentaties, waardoor er ook gezamenlijk werd nagedacht over kansen en mogelijkheden. Karo van Dongen sloot af: “Het was fijn om vanmiddag ons verhaal te vertellen, maar vooral ook geweldig om de reacties terug te horen. We hebben verschillende ideeën ontvangen om verder op door te borduren. Hartelijk dank hiervoor. Hopelijk kunnen veel woningzoekenden, huurders en andere corporaties hier hun voordeel mee doen.”
- Meer informatie krijgt u van Charel Wouters van Woonstichting Etten-Leur, telefoonnummer 076-502 46 63.
- Voor algemene informatie gaat u naar Woonwel, de site van de Woonstichting.
U kunt uw reactie hieronder plaatsen. Uw eerste bericht zal vertraagd verschijnen door onze spamcontrole. Uw volgende berichten worden sneller toegestaan.