Tot voor kort stonden 68 ‘arbeiderswoningen’ uit het begin van de vorige eeuw aan de Dr. Schaepmanlaan in het centrum van Zeist. Ze zijn gesloopt, maar zullen op dezelfde plek volgens dezelfde bouwtekeningen uit 1911 herrijzen. Met een extra: de nooit uitgevoerde poortwoning uit de blauwdruk wordt nu in alle glorie hersteld.
Uit de clinch: bewoners beslisten mee in plannen
Directeur/bestuurder Camiel Schuurmans van RKWBV Zeist gaat naar eigen zeggen altijd ‘bruisen’ als hij over dit project vertelt. “Dertig jaar lang hebben we met de bewoners in de clinch gelegen. Zij hielden sloop en de voorgestelde nieuwbouwplannen voor een nieuwe wijk tegen: het gezicht en de sfeer van de straat moesten behouden blijven. Totdat we vijf jaar geleden de vraag stelden: Wat wilt u dan wel? Dat was de start van een bijzonder traject met bewoners die meebeslisten in het proces. Geheel volgens de maatschappelijke tendens en daar zijn we trots op. Er ontstond een constructieve dialoog. De bewoners kwamen bijvoorbeeld met het idee om de voorgevels te behouden.”
De poortwoning symboliseert de monumentale zichtas
De woningen uit de periode van 1911 tot 1917 waren het oudste bezit van de even oude woningbouwcorporatie. Bij toeval werden de oorspronkelijke bouwtekeningen gevonden. Schuurmans: “Daarop ontdekten we de poortwoning, destijds waarschijnlijk te kostbaar om uit te voeren. Nu hebben we hem in de plannen opgenomen. De poortwoning symboliseert de monumentale zichtas. Hij geeft toegang tot een mooi binnenterrein en herstelt het zicht vanuit de oude begraafplaats. De woningen krijgen weer de in Zeist zo prominente mansardekap. Met dit project blijft een schitterend stuk van het centrum van Zeist behouden.”
Van 68 plus 1 poortwoning plus 15 levensloopbestendige woningen naar 84
Met een beukmaat van 3,80 meter van de voorgevels worden het weer smalle woningen. Maar de diepe tuinen geven de ruimte om de woningen langer te bouwen dan de oorspronkelijke 6 à 7 meter. “Er was zelfs nog ruimte genoeg voor vijftien levensloopbestendige woningen. Die zijn in 2014 al opgeleverd en in tien daarvan zijn bewoners uit de straat teruggekeerd. Op de plek van 68 woningen komen er nu dus 84 verduurzaamd terug. De nieuwe woning wordt geen energieneutraal huis, maar het G-label wordt wel groen.”
Twee keer de eerste steen voor dezelfde woningen
Eind maart is samen met de burgemeester de eerste steen gelegd. Schuurmans: “Een beetje ouderwets om te doen, maar we vonden het wel heel bijzonder dat voor dezelfde woningen voor de tweede keer de eerste steen werd gelegd. Voor het einde van dit jaar worden de eerste woningen opgeleverd. Iedereen mag terug naar zijn eigen woning en zelfs naar hetzelfde huisnummer. En allemaal sociaal, de huren blijven fatsoenlijk en relatief laag.”
Dit is een bericht in de serie Hier staan wij voor, MKW-corporaties laten zien waarop ze trots zijn.