Fayka van Opijnen neemt deel aan de eerste lichting van het MKW Traineeprogramma. Ze is managementtrainee bij Jutphaas Wonen (1850 verhuureenheden) en Vecht en Omstreken (2850 verhuureenheden) en werkt daar samen met bestuurders Bram Lipsch en Mark Drost.

Hoe ben je bij deze corporaties terechtgekomen?

Mensen hebben een recht om te wonen. Mijn opleiding maatschappelijk werk ben ik gaan volgen om een bijdrage te leveren aan fijn leven. Mijn fascinatie voor mens en ruimte heeft me bij een sector gebracht die deze normen en waarden weerspiegelen. Kijk maar naar de oorsprong van de volkshuisvesting.

Ik heb ook nog gekeken naar het Talent in Huis-programma, maar bewust gekozen voor het MKW-traineeship. Dit format maakt een breed pakket aan verantwoordelijkheden mogelijk, doordat je voor wat langere tijd meedraait binnen twee corporaties.

Wat voor opdrachten heb je zoal bij Jutphaas Wonen en Vecht en Omstreken?

Bij mijn tweede sollicitatieronde schoof een collega aan van Vecht en Omstreken aan die begon te praten over een opdracht waarbij ik projectleider van een fusie met Woningstichting Kockengen zou worden. Toen stond ik wel even te kijken. Het ging om 330 woningen twee medewerkers en een nieuwbouw locatie. Dit was erg leuk om te doen! Er waren veel energieke mensen bij betrokken om er voor te zorgen dat de huurders ook in de toekomst de service krijgen die ze verdienen. Het verliep allemaal verrassend soepel en ik heb maar één keer een paniekmomentje gehad. Maar zelfs dat is helemaal goed gekomen (zie foto)!

Bij Jutphaas Wonen ben ik bezig met het klantportaal. Dit is voortgekomen uit een vraagstuk over kanaalsturing en dienstverlening, naast beleid maken ben de schakel tussen het externe bedrijf en de collega’s bij Jutphaas Wonen. Ook ben ik betrokken bij een vergroeningsproject. Denk hierbij aan het plaatsen van geveltuintjes. Maar dat zit nog in de beginfase, waarbij ik in contact ben met de gemeente.

Bij Vecht en Omstreken ben ik daarnaast bezig met digitalisering van de klantprocessen en houd ik me bij beide corporaties bezig met het plaatsen van laadpalen. Ook al gaat het om hetzelfde onderwerp, beide corporaties staan daar anders tegenover en de omstandigheden verschillen ook. Leuk om te melden dat Vecht en Omstreken ermee aan de slag is gegaan, doordat ik erover begon vanuit het project bij Jutphaas Wonen!

Tegenover deze inhoudelijke opdrachten ziet mijn rol als trainee ook op het observeren en teruggeven wat me opvalt op de werkvloer. Dat is digitaal helaas wel wat lastiger.

Als je bestuurder was van de corporaties, wat zou je dan doen?

Niet specifiek bij deze corporaties, maar meer in het algemeen wil ik een advies geven op het gebied van leefbaarheidsuitgaven. Door een wijziging in de Woningwet is de bestedingsnorm vrijer geworden, doordat het maximumbedrag is weggevallen. Denk, samen met partners, goed na over het gebruik van deze verbrede ruimte!

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

In ieder geval nog steeds bij een woningcorporatie. Wellicht van een iets groter formaat, maar dat is niet omdat ik het nu niet leuk vind. Bij een corporatie met 5.000 - 10.000 verhuureenheden ligt vanzelfsprekend het aantal fte’s hoger en is het mogelijk om bijvoorbeeld een communicatiemedewerker of assetmanager te betrekken bij je project. Qua werkzaamheden: ik werk nog steeds aan projecten op het snijvlak van stenen (vastgoed) en mensen (leefbaarheid). Dat kan te maken hebben met gemengd wonen, huurdersorganisaties, geef het maar een naam. Managementtaken lijken me ook leuk, maar eerst nog wat zien binnen de corporaties.

En uiteindelijk als corporatie-bestuurder?

Wie weet!

Interview serie

Tot de zomer verschijnen op dit platform interviews met de zes huidige MKW-trainees. Fayka van Opijnen is als eerste aan het woord.

We trapten deze serie af met een interview met Bram Lipsch. Hij neemt deel als directeur-bestuurder van Jutphaas Wonen, maar is ook één van de kartrekkers van dit traineeship vanuit het MKW bestuur.