Nicky (l.) en Masha (r.) in Rotterdam toen het nog heel koud was.

Nicky van de Lagemaat is de zesde trainee van de eerste lichting van het  MKW traineeprogramma. Zij is haar traineeship gestart bij Woningstichting Nieuwkoop (ca 1.200 verhuureenheden) en Groen Wonen Vlist  (ca 1.000 verhuureenheden), waar ze samenwerkte met directeur-bestuurders Caroline Nolet, Jacques Reniers (later Benno Gruijters als interim-bestuurder). Wat geeft Nicky de sector mee?

Foto rechts: Nicky (l.) en Masha (r.) in Rotterdam toen het nog heel koud was.

Wie ben je en waarom heb je voor het traineeship gekozen?

Ik ben geboren in Krimpen a/d Lek en heb voor mijn studie bestuurskunde de ‘grote stad’ Rotterdam opgezocht. Daar woon ik nu ook samen met mijn vriend en een puppy van 9 maanden. Mijn moeder werkt bij een corporatie en meerdere mensen in mijn omgeving zitten in de sector. Het had mijn interesse en ben om die reden stage gaan lopen bij een middelgrote corporatie. Dat beviel erg goed en daarom ben ik na mijn studie naar een baan gaan zoeken binnen de volkshuisvesting. Uiteindelijk ben ik de vacature voor het MKW-traineeship tegengekomen en heb ik gesolliciteerd!

Waar houd je je mee bezig bij de corporaties?

Mijn opdrachten zijn erg divers en dat vind ik superleuk. Bij Groen Wonen was ik projectleider digitalisering en de organisatie is nu bezig met de implementatie van het digitale archief. Ook heb ik een communicatieplan geschreven. Bij Nieuwkoop heb ik geholpen bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Daarnaast heb ik beleidsstukken mogen schrijven over verschillende thema’s: klantvisie, huurverhoging bij verduurzamen en werkprocessen in het onderhoud.

Wat heeft je verrast of verbaasd aan dit traineeship?

Ik vind het bijzonder om te ervaren waar kleine corporaties toe in staat zijn. De opgave van een kleine corporatie is vergelijkbaar met de opgave van een grote corporatie. Toch laten ze zich niet tegenhouden om zich met álle belangrijke vraagstukken bezig te houden. En ik vind het fijn om te merken dat na een tijdje collega’s me weten te vinden binnen de organisatie. Eerst dacht men nog wel eens dat ik een stagiair was, maar na een jaar kan ik wel zeggen dat ik mijn plekje als collega heb gevonden.

Wat krijg je mee vanuit de opleiding binnen het programma?

Wat ik echt een goed onderdeel van het programma vind, zijn de kennisteams. Ik zat in het kennisteam strategie en daarna bij communicatie. We brengen een eigen casus vanuit de praktijk in en gaan met een specialist aan de slag ter verdieping. Uiteindelijk benader je de thema’s erg breed, waardoor iedereen er eigenlijk wat aan heeft.

Wat geef je de sector mee?

In het algemeen wil ik meegeven dat men goed naar de collega’s, die erg dicht bij de huurders staan, moet luisteren. Als je niet direct met huurders te maken hebt, kan dat best lastig zijn. Daarnaast hoop ik dat ze zichtbaarder worden als potentiële werkgever voor starters. In mijn omgeving werkten enkele mensen bij een corporatie, waardoor ik bekend was met de sector. Maar veel afgestudeerden weten niet wat het werk bij een corporatie precies inhoudt, terwijl het belangrijk en mooi werk is. Het leuke is dat ik aan deze taken zelf aan mee mag werken, want ik heb een functie gevonden als junior beleidsadviseur bij een woningcorporatie! Daar heb ik veel zin in, want het sluit goed aan bij wat ik leuk vind: diverse werkzaamheden waarbij ik mag nadenken over strategie en beleid.

Interview serie

De afgelopen weken verschenen op dit platform interviews met de zes huidige MKW-trainees en Nicky is de zesde trainee die we spreken. We trapten deze serie af met een interview met Bram Lipsch, directeur-bestuurder van Jutphaas Wonen en één van de kartrekkers van dit traineeship vanuit het MKW bestuur. De interviews met de vorige trainees en Edith Hoksbergen, directrice van Plateau, zijn hier te vinden.